Vorstelijke avond ter inspiratie. Sjoel Amstelveen wordt vernoemd naar rabbijn Vorst z”l

maandag 1 juli Amstelveen

In Kohelet schrijft Koning Salomo: “Het is beter om naar een huis van rouw te gaan dan naar een feesthuis, want uiteindelijk eindigt iedereen in een huis van rouw. Dat neme ieder mens zijn leven lang ter harte! והחי יתן אל לבו.”

Net voor Rosj Hasjana 5783 overleed Rabbijn I. Vorst z”l. Hij was een uniek persoon, een icoon binnen Joods Nederland. Rabbijn Vorst raakte de harten van velen met zijn karakter en daden. Hij blonk uit in zijn bescheidenheid. Het leek alsof hij zijn overlijden zo gepland had dat er niet te veel aandacht aan hem besteed zou worden. 

Maar wat doen wij met het advies van Kohelet om de levenslessen ter harte te nemen? Het verhaal moet verteld worden! Men moet er aandacht aan schenken om geïnspireerd te raken. Mensen hebben inspiratie nodig.

Lubavitcher Rebbe

Wat kan er beter zijn dan de inspiratie van Rabbijn Vorst samen te koppelen met de bron waar hij zijn inspiratie vandaan haalde? Om die reden is besloten om in de nabijheid van Gimmel Tamoez (9 juli), ter gelegenheid van de dertigste jaartijd van de Lubavitcher Rebbe, een ‘avond van inspiratie’ te organiseren die een eerbetoon zal zijn voor het levenswerk van Rabbijn Vorst.

Rabbijn Ies Vorst met Menachem Mendel Schneerson, de Lubavitcher Rebbe

Klassieke chassidische muziek

Het programma bestaat uit klassieke chassidische muziek opgevoerd door een strijkkwartet van bekende Joodse musici. De melodieën nemen de luisteraar mee op een inspirerende reis langs verschillende momenten uit het levensverhaal van Rabbijn Vorst. De muziek zal ondersteund worden met korte toespraken en een multimedia presentatie.

Ook zal op die avond Sjoel Amstelveen worden vernoemd naar rabbijn Jitschak Vorst z”l. 

“Hij was de grondlegger van Sjoel Amstelveen en heeft zich met ziel en zaligheid ingezet voor de opbouw van de Joodse gemeenschap in Amsterdam/Amstelveen en daarbuiten.” 

Schrijft de NIHS in haar nieuwsbrief.  Rabbijn Vorst was een man die iedereen met open armen ontving, ongeacht hun niveau van religieuze beleving. Zijn lessen waren diepgaand en inspirerend, zijn vriendelijkheid en zijn vermogen om een gevoel van gemeenschap te creëren, waren ongeëvenaard. Hij was een mentor, een vriend, en een leider die altijd klaarstond om te helpen. In zijn Sjoel kwam zijn visie tot leven. 

De beslissing om de sjoel te vernoemen, is een eerbetoon aan zijn onvermoeibare inzet en zijn levenslange toewijding aan de Joodse gemeenschap. 

Het is een manier om zijn nalatenschap te eren en zijn geest levendig te houden in de harten van degenen die hem kenden en van degenen die nog zullen komen.

‘Asjrénoe – Hoe gelukkig zijn wij’ 

Een belangrijk onderdeel van het programma is het Asjrénoe verhaal. De levensreis van de kleine jongen die in Westerbork ‘Asjrénoe – Hoe gelukkig zijn wij’ zingt, naar een leraar/rabbijn die hetzelfde lied aan generaties kinderen en volwassenen leert. Een spirituele reis die hem langs Israël en de Verenigde Staten brengt en weer terug naar Nederland. 

De woorden van Asjrénoe koesterde Rabbijn Vorst en zong hij op meerdere melodieën, geïnspireerd door de plaats waar hij op dat moment was.

“Met zijn veerkracht en gave om pijn en verlies te transformeren in hoop en geloof in een goede toekomst is hij een inspiratie voor velen. Joden en niet Joden.” Zei Danny Akker, een van de producenten. “Het verhaal van Rabbijn Vorst verkondigde een universele boodschap; Het ís mogelijk verlies om te zetten in hoop. Verlies kan je niet ongedaan maken. Waar je wel invloed op hebt is hoe je er mee omgaat.”

De muzikale invulling van de avond zal verzorgd worden door Mikhail Zemtsov, Julia Dinerstein, Noa Eyl en Nadia David. Samen vormen deze vier musici een harmonieus en inspirerend kwartet dat klassieke chassidische muziek naar nieuwe hoogten brengt. De combinatie van hun virtuositeit, ervaring en passie maakt deze avond van inspiratie tot een onvergetelijke ode aan een man die zoveel harten heeft geraakt.

Zie dit verhaal in De Vrijdagavond over de musici Mikhail Zemstov en Julia Dinerstein.

Door deze avond van inspiratie hopen we de erfenis van Rabbijn Vorst levendig te houden en de lessen die hij ons naliet ter harte te nemen. Laten we samenkomen om zijn leven en werk te vieren en ons te laten inspireren om de waarden en lessen die hij belichaamde voort te zetten in onze eigen levens.


Lees over de betekenis van rabbijn Ies Vorst voor de Joodse Gemeente Amsterdam deze In Memoriam door Ruben Vis: Rabbijn van de mensen.


cover: Rabbijn Vorst z”l voor de camera

Over Shmuel Katzman 22 Artikelen
Rabbijn Shmuel Katzman is geboren in Brooklyn, New York en groeide op in Crown Heights, waar hij ook zijn rabbinale opleiding volgde. In 1994 werd hij als sjaliach van de Lubavitcher Rebbe uitgezonden naar Nederland. Hij is rabbijn van de NIG Den Haag en coördinator van JLI, het Joods Lern Instituut, de Nederlandse tak van Chabad-organisatie The Rohr Jewish Learning Institute.

1 Comment

  1. Dank voor deze aankondiging! De dag dat Rav Vorst stierf en begraven werd was surreëel. Rabbijn Vorst was er gewoon altijd, in bescheidenheid, met zijn spitsvondige humor, zijn warmte en zijn aandacht voor ieder mens. Met mijn kleinkinderen in Londen zing ik zijn liedjes van Sjieroe. (Zie de website Vorstelijk Jodendom). Het artikel (hesped) van Ruben Vis is heel bijzonder.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*