In de trein van het Ben-Gurion vliegveld naar Herzliya kwam ik tegenover een modern-orthodoxe man te zitten. Dat zag ik aan het gebedenboek dat hij in zijn hand hield. Met hem en andere passagiers ontstond een vrolijk gesprek. We hebben echt gelachen.
‘Kom je uit Holland,’ vroeg de aardige en (volgens mijn vrouw) aantrekkelijk uitziende man. ‘Zo uit de film weggelopen’, zei ze na afloop. De aardige man stelde zich voor: ‘Jitschak.’ ‘Salomon’ antwoordde ik.
Ik was echt verrast toen hij me vertelde al vijftien jaar rabbijn te zijn in het aan Libanon grenzende dorpje Shlomi.*
Armageddon
‘Daar woon ik al een paar maanden niet meer. Te gevaarlijk met al die raketten uit Libanon.’ Yitschak heeft een tijdje met zijn vrouw en vijf kinderen in een hotel in Jeruzalem doorgebracht. ‘Dat werd te bezwaarlijk. Ik heb nu een flat gehuurd.’
En toen begon hij in hoog tempo teksten uit de Talmoed te citeren. Ik kon hem wegens zijn enorme leessnelheid niet goed volgen. Ik snapte er wel flarden van. En toen vermengde hij de citaten met de huidige oorlogssituatie in Israël. ‘Armageddon’ hoorde ik hem duidelijk zeggen.** Ik schrok ervan. ‘Dat is toch iets verschrikkelijks.’ ‘Ja’ zei hij.
‘De ramp die ons te wachten staat is de voorbode van de komst van de messias.’
Er zijn ministers in de regering van Netanyahu die aangespoord door rabbijnen in dit joodse wonder geloven. Ze geloven ook dat het stichten van nederzettingen in Gaza en zelfs in Libanon na de kennelijk onvermijdbare oorlog een heilig mitswe is. ‘Het bewonen van het Beloofde land.’
Ik ben bang dat de messias te laat komt.
red. *Shlomi of Shelomi werd gesticht in 1950 door Joodse immigranten uit Tunesië en Marokko op de ruïnes van het Palestijnse al-Bassa dat in mei 1948 werd verwoest tijdens de Arabisch-Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog. (bron Wikipedia)
** הר־מגדו har-megiddo ofwel Armageddon, het gebied rond de berg Hermon waar Koning Salomo een versterkte vesting bouwde. Het was de plaats (tegenwoordig op de grens van Libanon en Syrië) waar in de oudheid dertig wegen samenkwamen. Har-megiddo is de enige plaats die in alle grote verslagen van de Levant wordt genoemd. Daarom wordt Megiddo of Armageddon symbool voor de definitieve strijd ‘der laatste dagen’, voor gelovigen de eindstrijd voor de komst van de verlosser, de Messiach.
cover: Har-megiddo, luchtfoto door Itamar Grinberg, Wikimedia Commons
…en Israel heeft een kernwapen……
….wat te doen?