Joachim Domp werd ten onrechte aangezien voor spion (en daardoor vermoord in Auschwitz) 

logo Ephraim vertelt, met twee diamantjes op de i

Joachim is de broer van mijn schoonmoeder Helge Domp waar ik over vertelde in mijn vorige verhaal over de familie Troyka.*

Joachim vluchtte vanuit Nederland naar Zwitserland. Daar werd hij uitgewezen nadat hij er al drie maanden woonde en waar hij zijn professoraat zou krijgen aan de universiteit van Freiburg als musicoloog. 

Joachim Domp vluchtte uit Enschede naar Freiburg. De familie Domp kwam oorspronkelijk uit Münster, Westfalen. Joachim wist na een barre tocht Freiburg te bereiken. Hij woonde daar en ging naar de universiteit als musicoloog. Na drie maanden kwamen zijn koffers aan. De douane moest de koffers eerst visiteren.

Uit een van de koffers kwam zijn bontjas. Wat is dat vroeg de douaneambtenaar? Dat is mijn bontjas, antwoordde Joachim. 

Je zei dat je een Joodse vluchteling was. Joden dragen geen bontjas. Je bent een spion. Joachim werd over de grens gezet en aan de SS overgedragen. Hij kwam in Auschwitz terecht en werd vermoord. 

Deze geschiedenis was in 1947 nog niet bekend. Wel wist Helge dat haar broer in Freiburg was en Zwitserland is uitgezet, maar de reden was onbekend. 

In het jaar 2010 was mijn schoonmoeder Helge Domp in St.-Gallen, Zwitserland, voor een expositie georganiseerd door het Joods museum in Berlijn. Na afloop van een verhaal dat Helge vertelde uit haar familiegeschiedenis werd zij aangesproken door een meneer die haar vroeg of haar broer Joachim Domp heette.  

Mijn naam is Peter Spinatsch, professor Spinatsch.

Helge bevestigde zijn vraag, waarop hij antwoordde, ik ken zijn hele geschiedenis. Ik werk in het geheime Staatsarchief in Bern. Ik zal toestemming vragen of ik u, als direct familielid, de documenten over uw broer mag laten zien.  

Die toestemming werd gegeven. Helemaal in shock kwam Helge thuis met het verhaal dat haar broer als spion was uitgewezen. 

Voordat ik sterf, zei Helge, zal ik zorgen dat mijn broer wordt gerehabiliteerd. Helge nam contact op met Professor Spinatsch. 

Hij schreef samen met Helge een brief naar de Schweizerischer Staatsanwalt. Binnen een week kwam er antwoord. “Helaas kunnen wij uw broer Joachim Domp niet rehabiliteren, omdat hij nooit veroordeeld is als spion. Wij weten dat er veel foute grenspolitie ambtenaren waren die op eigen initiatief Joden uitwezen. Wij bieden onze excuses aan voor volledig onterechte actie die uw broer met de dood heeft moeten bekopen.” 

Helge moest zich met dit antwoord tevreden stellen.

Mijn zwager Marcel, de broer van mijn vrouw Tamara, draagt als tweede naam Joachim, zodat zijn naam zal voortleven. 


*Zie: Vriendschap met Duitse families verrijkt ons leven 

cover illustratie Françoise Nick

Over Ephraïm Goldstoff 69 Artikelen
Ephraïm Goldstoff (1949) groeide op in de oude Joodse Plantagebuurt tegenover Artis. Na het Maimonides volgde hij verschillende opleidingen in de diamantwereld. Goldstoff vervult vele bestuurlijke functies onder meer voor Bnei Akiwa, Oost-Joods Verbond, OSE (Organisation Secours aux Enfants), Young Leadership CIA, The Feuerstein Institute (Jerusalem). Hij is bestuurslid van Maccabi tennis en van de RAS (Rav Aron Schuster Synagoge) en de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg. Goldstoff is voorzitter Stichting Naleving Washington Principles, raadslid NIHS, lid ledenraad Joods Maatschappelijk Werk, voorzitter Stichting Dutch Friends of The Feuerstein Institute. Ephraïm Goldstoff is zelfstandig ondernemer in oude en antieke juwelen en edelstenen. Nog steeds werkzaam en kantoorhoudend in de Diamantbeurs.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*