Theatermaker Gita Hacham had nog zoveel plannen

IM Gita Hacham

Gita Hacham portret

Auteur, regisseur en beeldend kunstenaar Gita Hacham (Zweden, 1957) overleed zondag 16 juni. Hacham schreef toneelstukken, scenario’s, proza en poëzie met een focus op de minderheden in onze samenleving. Hacham was actief lid van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. In deze bijdrage vertelt rabbijn Menno Ten Brink in zijn hesped (grafrede) in Gan Shalom over Gita’s betrokkenheid bij onder meer het project Leer je Buren kennen.

Menno ten Brink:

Gita Hacham, die we vandaag betreuren, vond het belangrijk dat mensen en met name minderheden een stem hebben in onze samenleving. 

Vanaf het allereerste begin was Gita actief betrokken bij het project van de LJG Amsterdam: Leer je Buren Kennen dat in de loop der jaren zeer succesvol werd. Tienduizenden studenten en leerlingen van de achtste groepen, van middelbare scholen en het mbo-onderwijs zijn inmiddels bij de LJG Amsterdam geweest voor lessen over Joden. 

De jongeren, vanuit verschillende achtergronden, die veelal niets weten over Jodendom en Joden, krijgen anderhalf uur tijd les van joodse jongeren en volwassenen zodat vooroordelen weggenomen kunnen worden. 

Ze zien de sjoel van binnen en maken veelal voor het eerst kennis met de joodse gemeenschap. Gita heeft mede aan de basis gestaan van de opzet van dit project, waar de LJG de Brouwerprijs voor ontvangen heeft. Inmiddels is dit project uitgerold in Utrecht en Den Haag en via de European Union for Progressive Judaism in acht liberale Joodse gemeenten in Europa. Voor het Europese project werd een subsidie verleend vanuit de EU.

Zweden

Misschien was Gita’s interesse en inzet voor minderheden mede ingegeven doordat zijzelf uit Zweden kwam, uit een gezin met een moslim als vader en een Zweeds-Joodse moeder. In Amsterdam voelde zij zich altijd een relatieve vreemdeling.

Gita Hacham was naast haar inzet in de pioniersjaren van Leer je buren kennen, betrokken bij verschillende minderheden waar veel vooroordelen tegen zijn in onze samenleving. Met onder meer theater en het gesproken en geschreven woord zette zij zich als theatermaker en als coach van jonge talenten in. 

Voor de Liberaal Joodse Gemeente werkte ze verder mee aan het blad Joods.nu en heeft ze samen met onder andere Linda Andriesse een toneelstuk Ashes to Ashes van Harold Pinter ingestudeerd en opgevoerd. Zij was een actief lid van de culturele commissie.

Ze had nog heel veel plannen, maar helaas heeft haar ziekte waardoor ze zo overvallen is daar een einde aan gemaakt.

Zichrono Le’vracha

Wees niet bang

Wees niet bang voor de dood, eens zullen wij allen sterven. Gedenk dat allen, hetzij vóór u of na u, hetzelfde treft. Huil om de doden, verberg uw pijn niet, houdt uw rouw niet in bedwang. Maar weet dat blijvend leed erger is dan de dood. Wanneer de doden tot rust zijn gekomen, geef dan eer aan hun nagedachtenis, en wees getroost wanneer de ziel heen gaat. De dood is beter dan een leven vol pijn, de eeuwige rust beter dan voortdurende ziekte.

Probeer niet te begrijpen wat te moeilijk voor u is, zoek niet wat voor u verborgen is, en houdt u niet te veel bezig met wat boven u is, want u hebt meer mogen beleven dan u begrijpen kunt.

De weinige dagen van een mens zijn in de eeuwigheid als een druppel water in de zeeën, als een zandkorrel op het strand. Het goede in het leven duurt slechts korte tijd, maar een goede naam blijft voor altijd.
(Jehosjoe’a ben Sirach, ca. 200)


Meer informatie over Leer je buren kennen

Over Menno ten Brink 1 Artikel
Rabbijn mr. Menno ten Brink studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam (titel behaald in 1985). Hij volgde aan het Leo Baeck College in London de rabbijnenopleiding. Hij was van 1991 tot 2004 Krijgsmachtrabbijn. Na zijn semicha in 1993 werd Ten Brink zowel in Amsterdam als Rotterdam rabbijn bij de Liberaal Joodse Gemeenten. In 2003 werd hij aangesteld als fulltime rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Hij is voorzitter/coördinator van het College van Rabbijnen/Beth Din voor Progressieve Rabbijnen in Nederland. Hij is vanaf 2012 Decaan van het Levisson Instituut, de Nederlandse opleiding voor rabbijnen. Tevens is hij werkzaam bij het Sinai Centrum als rabbijn/geestelijk verzorger. Hij is lid van het bestuur van de European Rabbinic Assembly (ERA) en voorzitter van de Stichting EUPJ Foundation. Foto portret: Julie Blik

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*