Niet ten onrechte richt joodse informatie in Nederland zich via CIDI, het NIW en personen als Ronny Naftaniel zich op het opkomende antisemitisme en de bestrijding van dit duivelse verschijnsel.
Ik ben nu weer een maand in Israël. De media hier besteden weinig aandacht aan wat Joden in Europa, op universiteiten en elders, hebben te verduren.
Het omgekeerde is ook waar. Nederlandse joden kunnen geen besef hebben van het drama dat Israël beheerst sedert 7 oktober. Hier voel en hoor je de pijn dagelijks. Hier vragen mensen zich af of Israël voor een holocaust staat of voor een rakettenregen en andere wapens die de Joodse staat kapot kunnen maken.
Ik zal het duidelijk stellen: Israël is in een existentiële oorlog beland die dagelijks aan de basis van het bestaan knaagt. Je ziet het op militaire begraafplaatsen, in ziekenhuizen en in het dagelijkse nieuws over de vastlopende oorlog tegen misdadig Hamas in Gaza en tegen Hezbollah dat het noorden van het land laat branden en leeglopen.
Netanyahu’s vernietigingsoorlog
Netanyahu’s totale vernietigingsoorlog tegen Hamas is uit de hand gelopen. Ik heb daar eerder op geduid: gemiste kansen voor een deal met Hamas, het weigeren de realiteit onder ogen te zien dat hij in de valstrik van Yahya Sinwar is gelopen, de sinistere Hamasleider in Gaza.
Het is onvoorstelbaar, maar diep in de grond in de tunnels onder Gaza begint het er op te lijken dat Sinwar de meester van Israëls bestemming aan het worden is. Geen verliezer maar een trotse Palestijnse overlevende.
Ik zal uitleggen waarom. Sinwar verkeert in de veronderstelling dat zijn opzet om de oorlog in Gaza om te zetten in een grote oorlog in het Midden-Oosten. Hij weigert nu zelfs met Netanyahu een overeenkomst te sluiten over de ruil van gijzelaars tegen vrijlating van Palestijnse gevangenen en over het einde van oorlog in Gaza. Evenals voor 7 oktober ziet Sinwar een diep verdeeld Israël, toen over de juridische staatsgreep, nu over het groeiende internationale isolement van Israël.
De Hamasleider lijkt er op te speculeren dat een Israelisch offensief tegen Hezbollah in Libanon Iran kan uitlokken zich te mengen in deze oorlog. De Israelische minister van Defensie Galant heeft in het begin van de oorlog in Gaza voorspeld dat Israël na de vernietiging van Hamas Hezbollah zal aanpakken.
Enorme schade
Ter ondersteuning van Hamas voert Hezbollah een beperkte uitputtingsoorlog tegen Noord-Israël. De spelregels van dit oorlogsduel tussen Hezbollah en Israël waren duidelijk. Hezbollah voert echter geleidelijk het aantal raketaanvallen en aanslagen met drones in Noord-Israël op. Meer dan 100.000 inwoners van Galilea moesten hun woonplaatsen verlaten en meer dan 50.000 hectare land is in vlammen opgegaan. Er is enorme schade toegebracht aan de landbouw, kippenhokken zijn verbrand, plantages met vruchtbomen zijn vernield en het toerisme in dat prachtige landschap is er zo dood als een pier.
Dreigende taal tegen Hezbollah
Voor Israël een ontoelaatbare situatie en dus wordt hier gesproken over een totale oorlog tegen Libanon waardoor delen van Beiroet op de vernietigingen in Gaza zouden kunnen gaan lijken. Dergelijke dreigende taal zou Hezbollah als Libanese organisatie ervan moeten weerhouden de oorlogshandelingen tegen Israël verder op te voeren.
De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn hart vast voor het uitbreken van een grote oorlog tussen Israël en Hezbollah (lees: Libanon) die ook tot Iraanse interventie kan leiden en daardoor ook de Verenigde Staten in een oorlog in het Midden-Oosten kan zuigen.
In zo’n oorlog gaat het vanuit Amerikaans perspectief niet uitsluitend om Israël, maar eveneens om grote strategische belangen van de VS zelf.
Biden tegen offensief
Een speciale afgevaardigde van Biden is deze week naar Jeruzalem gekomen om Israël ervan te weerhouden een groot offensief tegen Hezbollah te lanceren.
Dat is in het verkiezingsjaar niet alleen slecht voor Biden, ook voor Israël. Hezbollah is een gevaarlijke vijand met een modern raketarsenaal dat Israël enorme schade kan toebrengen. Schade en doden vallen samen. De Israelische tragedie wordt in bloed geschreven.
cover illustratie Françoise Nick
Geef als eerste een reactie