‘Ik droom over jou, de liefde,’ Shura Lipovsky en het Jiddisj Vrouwenkoor in de Mozes en Aäronkerk

concert 26 juni

De Joodse Stad sluit haar eerste buurtproject over Vlooienburg en Uilenburg feestelijk af met een concert in de Mozes en Aäronkerk. 

‘De Joodse Stad’ is een samenwerking tussen het Joods Cultureel Kwartier, de gemeente Amsterdam en de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam onder leiding van de hoogleraar Joodse Studies Bart Wallet. 

Waarom in de Mozes en Aäronkerk? 

In 1891 vierde pater J.J. Burgmeijer van deze kerk zijn vijfentwintigjarig jubileum. Dit jubileum werd groots gevierd in de gehele Amsterdamse Jodenbuurt, want Burgmeijer was geliefd vanwege zijn hulp aan arme buurtgenoten ongeacht hun religieuze affiniteit. Hij hielp onder anderen arme Joodse buurtgenoten, waaronder diamantbewerkers van wie de positie eind negentiende eeuw verslechterde, maar ook veel voor pogroms gevluchte Russische Joden. 

Een flinke schare Joodse hoogwaardigheidsbekleders woonde de feestelijkheden op het Waterlooplein in oktober 1891 bij. 

Handtekeningenboek

Aanwezig waren Philip Elte, A. Joachimsthal, M. Vas Dias, E. Kleerekooper, J.E. en M.E. Zomerplaag, J. Elzas, M. Adelaar, B. Emmering, M. de Hond, J.A. Swaluw en Amandus Maij. Zij schonken de pater een houten leunstoel en een handtekeningenboek. Het hoogtepunt van de feestelijkheden was een serenade aan de pater door tweehonderd Joodse koorzangers, geleid door de Amsterdams-Joodse componist en dirigent Jacques A. Presburg. 

Ter nagedachtenis aan deze bijzondere samenhorigheid in de oude Jodenbuurt treedt het Jiddisj Vrouwenkoor Amsterdam op 26 juni in de Mozes en Aäronkerk op, onder leiding van de zangeres van het Jiddische lied, Shura Lipovsky. 

Het koor bestaat uit twintig vrouwen. Zij zullen onder Lipovsky’s bezielende leiding traditionele en hedendaagse Jiddische liederen vertolken. Het koor wordt begeleid door pianist en componist Kimball Huigens. 

Shura Lipovsky en het Jiddisch Vrouwenkoor

Tijdloze liederen

Het programma bevat tijdloze liederen, met thema’s die vandaag de dag nog steeds relevant zijn zoals oorlog, scheiding van een geliefde, armoede, de strijd voor een rechtvaardiger wereld en universele teksten over verlangen en liefde. 

Een voorbeeld is het lied ‘Hulyet beyze vintn’ over de armoede die begin vorige eeuw als een storm over Oost-Europa raasde, of het lied ‘Arbeter froyen’ over de strijd van vrouwen voor een eerlijker wereld. 

‘Ikh kholem fun dir’

Naast deze oude liedjes, hoor je ook Shura Lipovsky’s zelf geschreven liederen, zoals ‘Ikh kholem fun dir’ (ik droom over jou, de liefde) en vertelt Shura over de betekenis van deze liederen in de Jiddische cultuur. 


Praktische informatie:
Inloop vanaf 19.00 Aanvang om 19.30 met een korte introductie door Julia van der Krieke
Entreeprijs: € 7,50, inclusief een drankje en een hapje na afloop.
Voor meer informatie en kaartverkoop: De Joodse stad en luister naar de achtdelige podcastserie onder deze naam, hieronder het eerste deel met een interview met Bart Wallet:


cover: Mozes en Aäronkerk met daarvoor de loofhutten van Hertog Nadler, een project van De Joodse Stad, foto: Bloom, 2023

Over Julia van der Krieke 1 Artikel
Julia van der Krieke is postdoctoraal onderzoeker Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Voor haar proefschrift onderzocht ze de rechtspositie en het vroegmoderne burgerschap van de eerste Amsterdamse Joden tussen 1590 en 1640. Ze studeerde af op de connectie tussen de Amsterdamse Jodenbuurt en de identiteit van Amsterdamse Joden in het Interbellum. Momenteel leidt Julia het project De Joodse Stad - Vlooienburg en Uilenburg, geïnitieerd door prof. dr. Bart Wallet in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier en de gemeente Amsterdam.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*