Masterclasses voor ontheemden in Ben Shemesh Youth Village

fundraising

4 violisten

De Zemtsov Masterclasses voor kinderen van vluchtelingengezinnen uit het zuiden en noorden van Israël zullen plaatsvinden in het Ben Shemesh Youth Village van 21 juni tot en met 15 juli 2024. 

Als goede vriend van de muzikale familie rond Mikhail en Julia Zemtsov wil ik graag deze masterclasses onder de aandacht brengen.

Ik leerde de Zemtsovs kennen via de in Nederland wonende Russisch-Joodse celliste Maya Fridman over wie deze krant al meerdere artikelen publiceerde. Zo organiseerde Fridman kort na de inval van Rusland in Oekraïne een reeks concerten met Oekraïense en Russische musici in Nederland en België. Zie het verslag van de documentaire over deze solidariteitsconcerten: Muziek in tijden van oorlog. En kort na het uitbreken van de oorlog in Gaza organiseerde Maya Fridman het Concert voor Vrede met de Perzische percussionist Farid Sheek in het Concertgebouw.

Mikhail en Julia Zemtsov verruilden in 1991 de Sovjet-Unie eerst voor Mexico, later voor Noorwegen. Daarna landden zij – net als Maya Fridman – in Nederland waar Mikhail Zemtsov solo-altviolist werd bij het Residentie Orkest in Den Haag. Zijn zus Dina Goyfeld-Zemtsov doceert viool aan het Striker Conservatorium, Tel Aviv. Haar broer David heeft een private vioolschool nabij Jeruzalem. Met hen is het idee ontstaan voor de Zemtsov Masterclasses.

Verwerken traumatische ervaringen

Wij zijn ervan overtuigd dat als kinderen samen muziek maken, het hun kan helpen traumatische ervaringen te verwerken. Voor hen is deze fundraising campagne.

De Stichting Zemtsov opgericht in 2014 heeft als doel de promotie van klassieke muziek, altviool en fondsenwerving voor beurzen aan niet-EU (alt)vioolstudenten. Inmiddels hebben tientallen studenten een beurs gekregen voor de masterclasses. 

​Mikhail Zemtsov is de zoon Yevgeni Zemtsov (1940-2016) die werd geboren in een arbeidersgezin in de Russische stad Rasskasovo. Ondanks de grote armoede is Yevgeni erin geslaagd vioollessen te volgen en werd op een gegeven moment aangenomen op het Muziekcollege in Tambov. Hij had een uitzonderlijk muzikaal talent. Door een blessure aan zijn linkerhand, waardoor vioolstudie onmogelijk werd, is hij compositie gaan studeren aan het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou.

Zemtsov Altvioolkwartet

De familie Zemtsov heeft inmiddels nationale en internationale bekendheid. Onder meer met het Zemtsov Altvioolkwartet, dat bestaat uit:

Mikhail Zemtsov, altviooldocent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Utrechts Conservatorium. Hij is altviolist van het Utrecht String Quartet en dirigent van het Young Talent Orchestra van Hellendaal Muziekinstituut/Codarts Conservatorium. 

Julia Dinerstein doceert altviool aan de conservatoria van Codarts van Rotterdam, ARTEZ Zwolle en Maastricht en de befaamde Musica Mundi School voor jonge toptalenten in Waterloo, België. Zij is lid van The Hague String Trio.

Dana Zemtsov, dochter van Mikhail en Julia, is winnares van een tiental concoursen, onder andere “Avond van de Jonge Musicus-2010” van NPS. Ze heeft internationale bekendheid als soliste, heeft een exclusief contract met Channel Classics Records, speelt in het Aretusa kwartet en doceert altviool aan het Hellendaal Muziekinstituut. Ze is regelmatig te horen in radio en tv-programma’s, zoals Radio 4, Vrije Geluiden en Podium Witteman.

Daniil A. Zemtsov, neef van de familie, stamt uit een zeer muzikale Moskouse familie. Zijn muzikale opleiding begon al op zeer jonge leeftijd. Hij begon in 2002 met piano en later heeft hij zich gespecialiseerd in altviool. Daniil werd in 2016 lid van het Zemtsov Altvioolkwartet. Hij is tevens privé muziekredacteur, arrangeur en componist.

Zijn compositie voor vier altviolen, The Circle of Diminished Fifths, is door het Zemtsov Viola Quartet opgenomen en uitgevoerd.

uitvoering The Circle of Diminished Fifths bij VPRO’s Vrije Geluiden

Masterclasses

De familie Zemtsov organiseert sinds 2014 jaarlijks masterclasses voor viool – en altvioolstudenten uit de gehele wereld. Er worden twee masterclasses per jaar georganiseerd, een in Nederland (in oud-klooster Bovendonk, in Hoeven, Noord-Brabant) en een in het buitenland, zoals in Verona (Italië) of het Duitse Wissel. 


cover: Zemtsov Altvioolkwartet, foto met dank aan auteur

Over Anton Molenaar 3 Artikelen
Anton Molenaar is musicoloog en oprichter van de stichting MomC | Music of many Cultures. Hij studeerde musicologie – niet-westerse en westerse muziek – aan de Universiteit van Amsterdam. Specialisatie: Joodse muziek en geschiedenis. Afstudeerproject: 'The music of the Amsterdam Sephardim' (publicatie in Shofar, Purdue University / University of Nebraska Press, USA). Met MomC adviseert en begeleidt Anton musici en componisten met hun muziekprojecten. Stichting MomC | Music of many Cultures wil bijdragen aan de bevordering van de uitvoering en beleving van niet-westerse muziek als essentieel onderdeel van de Europese muziekcultuur.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*