Metsora: lessen over reinheid, isolatie en genezing

Metsora

beeldmerk Parasja

Parasja Metsora wordt meestal samen gelezen met de parasja van vorige week, zie Tazria en de bespreking daarvan in deze krant: Profeten bewaken het geestelijke en lichamelijke welzijn van de Joden.

Rode oortjes

In Metsora worden verschillende gedetailleerde instructies gegeven voor de diagnose, behandeling en reiniging van personen, die onrein (tumah) geworden zijn in verscheidene situaties. 

Een deel van deze situaties geeft ons rode oortjes en zijn wellicht niet geschikt voor een publiek van alle leeftijden, maar er wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de voorschriften met betrekking tot de ziekte van Tzara’at. 

Het proces omvat onder meer het isoleren van de getroffen persoon buiten het kamp of de gemeenschap, het onderzoeken van de symptomen door een priester, en vervolgens het uitvoeren van rituele reiniging ceremonies nadat de aandoening is genezen.

Spirituele aandoening

Tzara’at wordt niet alleen beschouwd als een fysieke ziekte, maar ook als een spirituele aandoening die wordt veroorzaakt door zonde of spirituele onreinheid. Het wordt gezien als een straf van Hashem en vereist berouw en reiniging op zowel fysiek als spiritueel niveau.

Het feit dat het een spirituele aandoening zou zijn, wordt ook ondersteund door het feit dat er niet wordt gesproken over een geneesmiddel. Wel wordt er uitgebreid gesproken over de constatering, de consequenties en vervolgens de procedure, en uiteindelijk de “genezing verklaring” nadat de persoon weer rein is. Dit wordt allemaal gedaan door een kohen, een priester, een spirituele leider, en niet een arts, een medische genezer.

Onwaar of onnodig

Vaak wordt in de Midrasj de onreinheid van Tzara’at gezien als een straf voor de zonde van ‘Lashon hara’ het kwaadspreken over anderen dat zowel onwaar is of onnodig is indien wel waar. Het woord Metsora (een persoon met Tzara’at) wordt gezien als een samensmelting van de woorden motsi shem ra, ofwel iemand die slechte zaken uit zijn mond laat komen.

Naast Lashon hara brengt Chazal nog meer redenen voor Tzara’at namelijk moord, valse eed afleggen, immoraliteit, arrogantie, diefstal en gierigheid, zie Masekhet Arakhin (15-16).

Hoewel Tzara’at oorspronkelijk verwijst naar specifieke huidziekten en rituele zuivering, kunnen we de concepten van reinheid, isolatie en genezing natuurlijk ook breder toepassen. 

Tsa’arat, Art by Sefira Lightstone

Symbolisch: sociale en persoonlijke ‘ziekten’

In onze huidige tijd kennen we Tzara’at bijna niet meer, maar als we het symbolisch nemen, kunnen we er misschien meer bijzetten: ‘Metsora’ zou kunnen verwijzen naar verschillende vormen van sociale en persoonlijke ‘ziekten’, zoals intolerantie, onrechtvaardigheid, haat en verdeeldheid. Deze ‘ziekten’ kunnen zich manifesteren op individueel niveau, bijvoorbeeld in de vorm van vooroordelen, of op maatschappelijk niveau, zoals discriminatie en conflicten tussen groepen.

Net zoals de persoon met Tzara’at in de tijd van de Torah geïsoleerd werd van de gemeenschap, kunnen moderne Metsoraim symbolisch worden gezien als mensen of groepen die anderen schaden door hun gedrag of overtuigingen. Dit zou dan moeten leiden tot ‘spirituele’ isolatie, waarbij deze individuen of groepen worden uitgesloten of gemarginaliseerd, alvorens ze weer na bezinning terug kunnen keren in de maatschappij. 

Helaas is het maar al te vaak, dat de Metsoraim juist de mensen die zij schaden in isolement plaatsen. 

Denk maar eens aan pesters op scholen. Hoe vaak gebeurt het dat de gepesten in een sociaal isolement terechtkomen, terwijl deze parasja ons leert dat de pester juist aangepakt zou moeten worden. 

Ook zien we het nu terug bij alle antisemitische protesten onder andere in Amsterdam. Juist de joden verstoppen zich nu en voelen zich alleen staan, terwijl de personen die anderen schade berokkenen geïsoleerd zouden moeten worden en boete doen.

Na de periode van isolatie blijft genezing ook zeer relevant. Buiten fysieke genezing zou zeker, en wellicht nog belangrijker een psychosociale genezing zoals het herstellen van gebroken relaties en het bevorderen van verzoening tussen verschillende gemeenschappen en personen centraal moeten staan.

Preventie

Vervolgens speelt het voorkomen van nieuwe ‘ziektes’ ook een grote rol. Een belangrijk aspect van de bredere interpretatie van Metsora is de nadruk op preventie. Net zoals hygiënemaatregelen worden genomen om de verspreiding van ziekten te voorkomen, kunnen maatschappelijke maatregelen worden genomen om intolerantie en verdeeldheid tegen te gaan. 

Dit kan door educatie, door dialoog en het bevorderen van wederzijds respect. Ook hebben de journalisten een belangrijke rol om onafhankelijke berichtgeving na te streven, zonder een bepaalde partij schade aan te doen.

Tijdloze lessen

Over het geheel genomen biedt de parasja Metsora ons tijdloze lessen over reinheid, isolatie en genezing die relevant blijven in de moderne wereld. Het herinnert ons eraan dat het bevorderen van harmonie en gezondheid zowel op individueel als op gemeenschapsniveau een voortdurende inspanning vereist, waarbij we streven naar een wereld waarin iedereen wordt geaccepteerd, gerespecteerd en verzorgd. 


Over Esther Dei Mansi 4 Artikelen
“Paula Dei Mansi lived in Verona, Italy and was an accomplished scholar and scribe. She is most likely the earliest female scribe who we can identify by name. Her most famous works were two translations from Hebrew to Italian, one of the Bible and the other the Book of Prophets, with her own personal commentary. Paula was in the middle of a long line of scribes known by the family name of Dei Mansi or Anua. Her father, grandfather, great-great grandfather, her children and her grandchildren all continued the tradition of being scribes.” Bron: Nishmat, the Jeanie Schottenstein Center for Advanced Torah Study for Women

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*