‘Uitstappen’ schreeuwde de chauffeur

kleurrijk beeld van twee stripfiguren waarvan een uit een doos klimt

Een man met een klein keppeltje liep zichtbaar zenuwachtig in de bus naar Tel Aviv naar de chauffeur.

‘Ramadan’ hoorde ik hem zeggen. De chauffeur van de grote bus keek om en op aanwijzing van de man zag hij de tas die een passagier op de stoel had laten liggen. 

In een oogwenk had hij gevaar door. ‘Een bom?’  Met piepende remmen stopte de bus. ‘Uitstappen’ schreeuwde de chauffeur. ‘Gauw er uit.’ 

In oorlogstijd gedragen Israëli’s zich nogal ordelijk. Ook nu. In een paar seconden was de bus leeg. De bus reed een stukje door. Het wachten was op bomspecialisten die de verlaten tas onderzochten.

Vals alarm. Feitelijk wel, maar toch niet. Israeli’s, gewapend of niet, zijn deze dagen gespannen en op hun hoede. 

Waarschuwing voor aanslagen

De Shin-Beth, de binnenlandse veiligheidsdienst, heeft gewaarschuwd voor Palestijnse aanslagen tijdens de op 10 maart begonnen Ramadan, de islamitische vastenmaand. 

Geprikkeld door religieuze emoties en onder invloed van het drama in Gaza neemt de bereidheid van Palestijnen toe ‘de joden pijn te doen.’ 

Dat wist de man met het keppeltje in de bus ook. Later die dag meldde de radio dat een aanslag in Tel Aviv was verijdeld.


cover: Street Art in Tel Aviv busstation, foto Nizzan Cohen

Over Salomon Bouman 139 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*