Op mijn nachtkastje staat een klein radiootje waarop ik ’s avonds en ’s ochtends luister naar het laatste nieuws. Over Israël wel te verstaan, want Israël is ondanks het soms moeilijk te verteren nieuws toch ‘het land van Joodse hoop’.
Voor het slapen gaan hoorde ik dat dinsdag drie soldaten in Gaza waren gesneuveld in de uitzichtloze strijd tegen Tunnel-Hamas, zoals ik deze Jihadistische bende noem. Dan vraag ik me af: wie? Misschien een zoon van een van mijn Israelische vrienden?
Mijn dienstplichtige kleindochter is ergens in het noorden van Israël op een veilige plaats. Dat zijn gedachten en gevoelens die me meeslepen naar een lichte slaap. Om vijf voor zeven gaat mijn wekker af en luister ik naar het nieuws op NPO1.
Onmogelijk leven
Het eerste onderwerp schildert een dramatisch overzicht van het onmogelijke leven van anderhalf miljoen Palestijnen onder aanhoudende zware regens in Gaza. Geen schuilplaatsen, bij afwezigheid van toiletten doen de Palestijnen hun behoeften in ’t wild. Veel mensen zijn of worden ziek, schimmels, diarree en andere aandoeningen waarvan ik met een douche in de badkamer van verschoond blijf.
Ook een verhaal op woensdag in de NRC over de totale verwoesting van de economie in Gaza door Israël wordt door een Israelisch tv-station bevestigd. ‘Gaza is de komende tien jaar onbewoonbaar’, zei een commentator.
Einde tweestatenoplossing
In de NRC op die dag een analyse door Paul Aarts over het einde van de tweestatenoplossing met in het beste geval een door Israël beheerste apartheidsstaat tussen de Jordaan en de zee.
NRC-lezers krijgen ook informatie over messiaanse ultrareligieuze zionisten die opgehitst door Itamar Ben Gvir, de minister van nationale veiligheid, dromen van het stichten van nederzettingen in Gaza en het verdrijven van de Palestijnse bevolking.
Ik kan uit de Nederlandse media op woensdag ook nog nieuws vinden over bijvoorbeeld het opschorten van hulp aan UNRWA door tal van landen, inclusief Nederland. Wat zou ex-minister Kaag, VN-gezant voor de opbouw van Gaza, ervan vinden dat haar ex-premier Mark Rutte dat besluit nam?
Zo kan ik dagelijks het zeer negatieve beeld dat Israël in de Nederlandse media krijgt duiden.
De eerlijkheid gebiedt dat uitspraken van Israelische ministers en politici en daden van het Israelische leger – het doden van drie Palestijnse terroristen in een ziekenhuis – in Jenin niet bijdragen tot een ander, positiever beeld van Israël.
Een Israelische advocaat merkte op dat moorden in een ziekenhuis door als artsen en verplegers verkleedde soldaten buiten Israël als een schandaal zou worden opgevat. ‘Bij ons in Israël niet. We zijn in oorlog en dan is alles anders.’
Periscoop van aandacht
De internationale periscoop van aandacht is op Israël gericht. Als je van de maan op aarde zou landen en de Nederlandse media zou lezen of horen dan kan je snel tot de conclusie komen dat Israël tegen een anonieme vijand vecht. Een nieuwe versie van een sciencefiction film.
Hamas lijkt niet te bestaan in de Nederlandse media.
Israëli’s weten beter. Op 7 oktober, op Simchat Tora, heeft een vloedgolf van Hamasterroristen in het zuiden van Israël gemoord, verkracht en gijzelaars gemaakt alvorens in de tunnels te verdwijnen.
Schuine letters
Omdat het zo’n bijzondere oorlog is, tik ik mijn ideeën hierover in schuine letters. Israël voert in Gaza een oorlog tegen een ondergrondse vijand in een stedelijke omgeving.
Stedelijke guerrilla
Niet eerder in de geschiedenis heeft een leger tegen een vaak onzichtbare vijand moeten strijden die zich verschuilt achter de civiele bevolking, en opereert vanuit ziekenhuizen, moskeeën en woningen. Een stedelijke guerrilla in een van de dichtstbevolkte gebieden op onze aardbol. Hamas heeft op 7 oktober de Palestijnse bevolking in Gaza gegijzeld.
Dood boven leven bejubelt
Als de leiders van deze bende enig menselijk besef zouden hebben dan zouden ze NU de strijd ter wille van de lijdende Palestijnen kunnen beëindigen. Maar die wijsheid zit niet in de genen van een beweging die dood boven leven om Jihadistische redenen bejubelt.
Helaas heb ik een oproep aan Hamas de oorlog te beëindigen nooit in Nederlandse media gehoord of gelezen. Wel dat Israël volgens NRC-columniste Carolien de Gruyter door het Strafhof in Den Haag wegens genocide moet worden veroordeeld.
Definitief oordeel van het Hof
De voorlopige uitspraak gaat niet zover. Het wachten is op het definitieve oordeel van het Hof of Israël zich aan genocide schuldig maakt, een uitspraak die over enkele jaren wordt verwacht.
cover illustratie Françoise Nick
Salomon Bouman, mijn vroegere collega bij NRC Handelsblad, schrijft ‘dat Israël volgens NRC-columniste Carolien de Gruyter door het Strafhof in Den Haag wegens genocide moet worden veroordeeld’. Maar in die column van 5 januari j.l. met de titel ‘Europa, veroordeel Israël nu!’ staat geen woord over het Strafhof. Misschien kan Salomon hierover opheldering geven. Ben van der Velden