Helden van menselijkheid: ode aan Rob Cassuto en een onbekende vluchteling

pilaren waar licht doorschijnt met links een pilaar met tekstvordjes

In deze donkere dagen zoeken we allemaal naar lichtpuntjes van medemenselijkheid, helden van naastenliefde. Ik vond er zelfs twee. Een die ik al jaren ken en een die ik nooit heb ontmoet. 

Bij Pardes, een stichting om joodse kennis bekend te maken bij een breed publiek, leerde ik Rob Cassuto kennen. Cassuto was bij Pardes bestuurslid van Joodse huize, hij schreef fijnzinnige boeken over de bijbel* en becommentarieert regelmatig de parasja (bijbelperikoop) van de week. 

Door een zeer zware operatie kon hij niet meer zijn woonplaats Nijmegen verlaten om naar Amsterdam te komen voor Pardes-vergaderingen. Maar ook in Nijmegen maakt hij zich verdienstelijk, zoals in de Raad van Levensbeschouwing die zich inzet voor vrede en verstandhouding tussen religies en maatschappij, juist ook als het moeilijk is zoals nu met Gaza. 

Hubert Bruls, de alom bekende burgemeester van Nijmegen, memoreerde het grote maatschappelijke belang van de Raad en reikte aan Rob Cassuto dan ook met veel vreugde de onderscheiding Ridder van Oranje-Nassau uit.

Burgemeester Hubert Bruls spelt Rob Cassuto (82 jaar) op 14 december een Koninklijke Onderscheiding op.

Lange reis door het duistere Jonkerbos

Ik had er graag de lange reis voor over om bij dit bijzondere gebeuren aanwezig te zijn. Onderweg (en dat is belangrijk voor het vervolg) kocht ik twee spijkerbroeken zoals ik elke paar jaar doe. De blauwe was te lang dus zouden ze de juiste maat opsturen. In Nijmegen aangekomen besloot ik te wandelen naar de Apostolische kerk waar de ceremonie zou plaatsvinden. 

Het was aardedonker en veel verder dan ik gedacht had; zo voerde de route langs een veldweg en door het duistere Jonkerbos. Bijna op de plaats van bestemming zocht ik verkleumd een bankje op bij een bushalte. En ja, daar liet ik het pakje met die ene spijkerbroek liggen. Later nog even teruggekeerd, maar het pakje was verdwenen.

De warme woorden aan het adres van Rob, de nadruk leggend op de dialoog tussen de godsdiensten en de noodzaak dat eigenlijk elke stad zo’n Raad zou moeten hebben, dat alles deed me zo goed dat ik het verlies van mijn zo gewenste nieuwe spijkerbroek bijna vergat. 

Twee lichtpuntjes in donkere dagen

De volgende dag ging de telefoon en mijn vrouw nam op: “Of we een spijkerbroek kwijt waren? Niet dat ik weet, maar ik zal mijn echtgenoot eens vragen”. Een mevrouw bij Vluchtelingenwerk had van van één zo’n vluchteling (zijn naam is me bekend) het pakje gekregen met het uitdrukkelijke verzoek om de eigenaar op te sporen. Omdat de bon mijn naam bevatte was dat gelukt. Ik was geroerd door deze onbekende held van menselijkheid en heb hem een aardigheidje gestuurd. 

Een bijzondere ervaring: twee lichtpuntjes in donkere dagen, twee helden van naastenliefde. Al had ik mijn geklungel van de vergeten spijkerbroek liever nog eventjes voor mijn vrouw verborgen gehouden …


*Boeken van Rob Cassuto: Reizen door de Tora Van het begin naar de berg: Genesis en Exodus en Reizen door de Tora Van de berg naar de rivier: Leviticus, Numeri en Deuteronomium.


Cover foto Bloom (Het Hem, 2020)

Over Marcel Poorthuis 5 Artikelen
Marcel J.H.M. Poorthuis (1955, Hilversum) studeerde theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit (KTU) te Utrecht en muziek aan het conservatorium te Hilversum. Van 1982 tot 1992 werkte hij op het Secretariaat van de Katholieke Kerk in Nederland op het gebied van joods-christelijke betrekkingen. In 1992 promoveerde hij in Utrecht op de commentaren van de Frans-joodse filosoof Levinas op de Talmoed. Sinds 1992 is hij als universitair (hoofd-) docent verbonden aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht, thans de Faculteit Katholieke Theologie (FKT) van de Tilburg University. In 2010 is hij benoemd tot hoogleraar aan diezelfde universiteit met als leeropdracht de dialoog tussen godsdiensten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*