De Vrijdagavond vraagt aan een aantal Israeli in Nederland hoe zij de huidige situatie ervaren. Na vredesactiviste Hagar Neter deed Ronny Reshef in Kan het anders? een felle oproep voor een regeringswisseling in Israël. Nu het woord aan Vered Raz, onderzoeker aan het medische centrum van de Universiteit van Leiden. Zij zet zich sinds 7 oktober in voor vrijlating van de gijzelaars.
Chanoeka, het feest van licht, moed, wonderen en hoop
Sinds de tijd van de Makkabeeën herinneren we onszelf, onze kinderen en onze Joodse en niet-Joodse vrienden eraan dat we ondanks alles hier zijn en zullen blijven, hopend op een betere toekomst.
Elk jaar steken we de kaarsen aan in de donkerste maand van het jaar, om licht en hoop te brengen. Dit jaar is het anders, de duisternis is nog donkerder, verdriet en rouw zijn overal. De behoefte aan hoop is groter dan ooit, het licht van Chanoeka is belangrijker dan in voorgaande jaren. Maar er bestaan geen wonderen, de toekomst ligt in onze handen.
Geboren tijdens Chanoeka
Ik ben geboren in Israël tijdens de dagen van Chanoeka, dit festival verlicht elk jaar mijn innerlijke wereld.
Sinds 7 oktober, Zwarte Zaterdag, zijn mijn gedachten, energie en creativiteit gericht op één doel: aandacht vragen voor de gijzelaars en ons best doen om een verschil te maken.
Ik woon in Den Haag, een stad met een kleine Joodse en Israëlische gemeenschap, maar Den Haag is het wereldcentrum van de vrede en de stad van parlementen en diplomaten.
We organiseerden met een klein team een installatie met lege buggy’s voor het Vredespaleis.
We kregen massale steun van het publiek in Den Haag. Mijn account werd overspoeld met steunberichten en e-mails. Ondanks de mening van de journalisten, realiseerde ik me dat de Nederlanders dicht bij Israël staan.
UNICEF sprak solidariteit uit
Later, op Internationale Kinderdag, organiseerden we een bijeenkomst voor UNICEF Nederland. Mijn brief aan de directeur van UNICEF maakte het verschil: de directeur en haar medewerkers kwamen naar ons toe, spraken met ons en spraken hun solidariteit uit.
Uiteindelijk heeft UNICEF Nederland een publieke solidariteitsverklaring afgegeven met de Israëlische kindgijzelaars.
Week tegen vrouwengeweld
Tijdens de internationale week Tegen Geweld tegen Vrouwen stonden we tussen het Centraal Station in Den Haag en het parlement. We hadden interessante discussies met parlementsleden.
Onze activiteiten in Den Haag worden gecoördineerd met het Israelische Family Centre van wie we actiematerialen en posters ontvingen. Met hun materialen creëerden we een unieke sfeer in Den Haag en onze samenzang gaf het een Israelisch warm tintje.
Petitie aan de koning
In deze lijn organiseerden we een petitie aan de koning, waarin we hem vroegen zijn persoonlijke contact in te zetten voor de vrijlating van de gijzelaars. We herinnerden de koning eraan dat door de geschiedenis heen het Huis van Oranje een sterke en respectvolle relatie heeft met het Nederlandse Jodendom.
Zo vroeg koning Willem II in 1840 ons te helpen met het lot van ontheemde Joden in Damascus dat jaar.
Nu vroegen wij de Koning ons te helpen om de Israëlische gijzelaars veilig terug te brengen naar hun families.
Vrijlating is niet onderhandelbaar
Ik ben van mening dat de terugkeer van de gijzelaars niet onderhandelbaar is en los staat van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Ik doe mijn uiterste best om deze kwestie bij elke mogelijke gelegenheid aan de Nederlandse tafel te brengen. Ik herinner iedereen eraan dat het verschrikkelijk is om gijzelaars van elke leeftijd en elk geslacht vast te houden, dat moeders en kinderen niet gescheiden mogen worden, evenmin als vaders en hun kinderen. Burgers van welke leeftijd dan ook mogen niet gegijzeld worden en over hun vrijlating valt niet te onderhandelen.
Het is moeilijk om de wereld door te zien gaan, terwijl er nog steeds gijzelaars zijn in Gaza. Er zijn veel stemmen, maar de onze moet worden gehoord, het is de enige manier om een verschil te maken en te leven met ons innerlijke kompas.
Context overheerst mening
Als ik met honderden mensen praat, is het duidelijk dat ze te weinig informatie hebben en dat de context hun mening overheerst. Onze stem kan bijdragen aan begrip. Ik kan niet zwijgen of stilzitten tot alle gijzelaars zijn vrijgelaten.
Internationale druk heeft geholpen en we moeten doorgaan tot alle gijzelaars vrij zijn.
cover foto Alejandro Bank
Geef als eerste een reactie