Benzi Brofman: Graffiti in de strijd tegen seksueel oorlogsgeweld

muurschildering met vrouw in zwart wit en rode letters Speak Up for Our Sisters

Benzi Brofman, de bekende Israëlische graffitikunstenaar, komt donderdag 30 november naar Amsterdam.

Brofman gaat een kunstwerk maken om seksueel oorlogsgeweld te agenderen. Hij wil met zijn werk, dat te zien is in verschillende hoofdsteden, kracht bijzetten voor vrijlating van de gegijzelden in Gaza. Vele gegijzelde jonge vrouwen zijn slachtoffer van seksueel geweld, een middel dat wordt ingezet als oorlogsterreur. 

Vrouwen werden verkracht

Op zaterdag 7 oktober viel terreurorganisatie Hamas Israelische dorpen en steden aan vlak over de grens tussen Israël en de Gazastrook. Daar is op een gruwelijke wijze opgetreden tegen burgers. Zij werden mishandeld, verminkt, vermoord. Vrouwen werden verkracht. Velen werden daarbij of daarna gedood. 

Een aantal van hen is door Hamas naar de Gazastrook ontvoerd en wordt nog steeds gegijzeld, nu al meer dan vijftig dagen.

In dit geweld waren vrouwen en meisjes slachtoffer van seksueel geweld dat als oorlogswapen wordt ingezet. Wie weet werden de terroristen met de belofte om zich aan vrouwen te kunnen vergrijpen aangemoedigd om deel te nemen aan deze gruwelijkheden. 

Muurschildering van Benzi Brofman

Rode Kruis weet niet waar gegijzelden verblijven

De bezorgdheid over het lot van degenen die overleefden en al bijna twee maanden worden gegijzeld is groot, temeer omdat er niet voor seksueel geweld wordt geschuwd. Terreurorganisaties Hamas en het Palestijnse Islamic Jihad trekken zich helaas niets aan van mensenrechten, laat staan van internationaal recht. Het Rode Kruis heeft nog steeds geen idee waar de gegijzelden verblijven, wat de omstandigheden zijn of wat de stand van hun gezondheid is. 

In de afgelopen dagen is gebleken dat Hamas met deze gegevens een zenuwslopend spel speelt, en soms beweert geen toegang te hebben tot door zijn eigen mensen gevangengenomen gegijzelde Israeli’s.

De wereld wakker schudden

Direct na het uitbreken van de oorlog heeft Benzi Brofman portretten van de slachtoffers geschilderd. Hiermee kon hij zijn eigen verdriet en die van de families van de gegijzelden verzachten. Later schilderde hij in Israël enkele graffitiwerken met als thema de bezorgdheid over gegijzelde Israëli’s en de oproep tot hun vrijlating. 

In de afgelopen weken reisde Brofman naar Londen en Berlijn, en heeft ook daar zijn kunst ingezet voor de gegijzelden. Donderdag  30 november zal Brofman in Amsterdam aan het werk gaan –  in de week waar vrouwenorganisaties speciale aandacht vragen voor geweld tegen vrouwen – en een graffitiwerk maken met het doel Nederland en de wereld wakker te schudden.

Mensenrechten- en vrouwenorganisaties zwijgen

Er is veel gezegd en geschreven over de oorlog tussen Israël en Hamas die op 7 oktober begon, over de vele slachtoffers en de verwoesting die dit heeft veroorzaakt. Over het seksueel gerichte geweld is echter bitter weinig te horen of te lezen.

Muurschildering van Benzi Brofman Bring Them Home

Het is ook onthutsend dat nationale en internationale vrouwenorganisaties, zelfs VN-organisaties in alle talen zwijgen over het feit dat vrouwen en meisjes slachtoffer waren van seksueel gericht oorlogsgeweld door Hamas-terroristen. De daders hebben niet alleen gemarteld, verkracht, vermoord of ontvoerd, zij hebben hun gruwelijke daden ook gefilmd en de wereld ingestuurd. Het is overigens ook verbijsterend dat er alsnog mensen zijn die deze gruwelijke gewelddadigheden ontkennen.

Trance festival Re’im

Benzi Brofman had zelf slachtoffer kunnen zijn: in opdracht van de organisatoren maakte hij een kunstwerk tijdens Nova, het internationale trance festival. Brofman maakte dat werk op vrijdag 6 oktober. Het festival werd gehouden bij het plaatsje Re’im, vlakbij de grens met de Gazastrook. ’s Avonds besloot hij niet langer te blijven, maar naar huis te gaan. Zo ontliep hij onbewust de verschrikkingen van de ochtend erna, het gruwelijke einde van het feest en van het leven van zoveel deelnemers, en van vele anderen in de omgeving.

Demonstratie in Berlijn voor vrijlating van gegijzelden voor mural van Benzi Borfman

NDSM-werf Amsterdam

Het werk van Brofman – ook wel de Banksy van Israël genoemd – is vanaf donderdagmiddag 30 november te zien op de NDSM-werf op de muren van het STRAAT Museum in Amsterdam Noord. 

Vlak voor de deadline van De Vrijdagavond kwamen foto’s binnen van de actie tegen vrouwenmishandeling van Benzi Borfman op de muren van het STRAAT Museum, NDSM Amsterdam-Noord.

Benzi Borfman in gesprek met de Israëlische ambassadeur Modi Moshe Ephraim, STRAAT Museum, 30 november 2023, foto Hanna Luden.

Meer werk van Benzi Brofman is te zien op Instagram via deze link: Benzi Brofman – International Street Artist and Muralist (@benzi_brofman) • Instagram photos and videos

cover: Speak Up For Our Sisters van Brofman, Amsterdam 30 november 2023, foto auteur

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*