‘Waar is het veiliger, hier in Israël of in Europa?’ 

Salomon Bouman, illustratie Françoise Nick

Deze vraag wordt me tegen het licht van het opkomende antisemitisme regelmatig gesteld. ‘Waag het niet te zeggen dat het bijvoorbeeld in Nederland veiliger is dan in Israël’, wordt dan gezegd. 

De reactie is dan fel. ‘Is het in Israël, is het veiliger, waarom’? ‘De Joden in Europa en elders worden bedreigd door Islamterreur. Het zal erger worden omdat het aantal moslims in Europa maar ook in de VS snel toeneemt. Daardoor verkeren Joden in Europa in gevaar, toenemend gevaar. De islam is een van de gevaarlijkste bronnen van antisemitisme,’ volgens de argumentatie die ik hier in Israel veel hoor.

In Trouw las ik op 6.11.2023 dat Frits Barends zich afvraagt of ‘dit Nederland is waar Joden willen wonen?’. Hij stelt zich deze vraag wegens de felle eenzijdige kritiek in Nederland op de Israelische oorlog in Gaza tegen de Hamasterreur. Joden die er niets mee te maken hebben worden hier aangesproken. 

Veilig ten opzichte van de diaspora?

Dat is precies het soort antisemitisme waarvoor Israeli’s waarschuwen. Achter die Israëlische opvatting schuilt ook een zionistisch element. Het geeft een goed gevoel ondanks de vele doden – soldaten en burgers – dat Israël veilig is. Zo voelen de mensen het hier.

Naar mijn mening is het een emotioneel en begrijpelijk argument, maar een schijnargument. Het is in zo’n zware tijd belangrijk dat je je in Israël ten opzichte van de diaspora veilig kan voelen. Dat is historisch gezien de kracht van het zionisme. ‘Een veilige plaats voor Joden.’ Dat zionistische uitgangspunt van het bestaan van Israël is op 7 oktober 2023, op Simchat Torah, door het Hamaspogrom in het aan Gaza grenzende zuidelijke deel van Israël verkracht. 

Als een rots achter Tsahal

Dat tragische moment in de Israëlische geschiedenis heeft Israël veranderd. Als een rots staat het Israelische volk achter Tsahal, het leger, dat zich tot het hoogste doel heeft gesteld-als het uitvoerbaar is- Hamas in Gaza te vernietigen. Mensen die voor vrede waren met de Palestijnen hebben die hoop opgegeven. ‘Israël zal winnen,’ is vanaf de eerste dag van de oorlog de strijdkreet. Omdat het moet. Omdat dit een voorwaarde is voor Israël’s veiligheid. In deze strijd om veiligheid is er geen of vrijwel geen ruimte voor mededogen met de door de oorlog zwaar getroffen Palestijnse bevolking.

De golf van anti-semitisme die over Europa spoelt, de haat-kritiek in veel media, zet kracht bij aan de Israelische vastberadenheid deze slag tegen Hamas te moeten winnen.

Niet alleen de Palestijnse bevolking is slachtoffer van deze oorlog, ook Israël lijdt. Meer dan 200.000 Israeli’s hebben om veiligheidsreden hun woonplaatsen in het zuiden, maar ook in het noorden wegens het Hezbollah-raket gevaar moeten verlaten. Er is angst om de 360.000 soldaten die gemobiliseerd zijn en dag en nacht vechten in Gaza tegen Hamas en in het noorden van Israël tegen Hezbollah.    

Er zijn 870 geïdentificeerde slachtoffers van de moordpartij op 7 oktober, 340 soldaten zijn sindsdien gesneuveld en er zijn 241 gegijzelden.

Economie krijgt zware klappen

De Israelische economie krijgt zware klappen. Het inkomend toerisme is morsdood. Veel kleine winkels in de grote steden zijn dicht. Cafés gaan vroeg dicht. Mensen zijn gespannen. Iedere dag worden ze geconfronteerd met de vraag of de  door Hamas gegijzelden nog vrij zullen komen of in het oorlogsgeweld zullen omkomen.

21.05 uur dinsdag 7 november. Weer alarm. Knallen hoor ik nabij  Ramat Hasharon. Raketten uit Gaza worden door Iron-dome afweer uit de lucht geschoten.

Voor de Israelische problematiek wordt, zover ik kan nagaan, ook in de Nederlandse media op een enkele uitzondering na voorbij gegaan. Dat de Israelische legerwoordvoerder vrijwel dagelijks zegt dat het Israelische leger niet in oorlog is met de Gazanen maar met Hamas wordt door de tv-beelden uit Gaza zelf voor de critici van Israël een loos argument. 

Twee miljoen pamfletten, humanitaire corridor

Toch is het zo. Palestijnen worden gewaarschuwd voor Israelische aanvallen, Israël heeft twee miljoen pamfletten uitgeworpen boven Gaza waarin de Palestijnen wordt opgeroepen naar het zuidelijke deel van Gaza te gaan omdat de nadruk van het Israëlische offensief op de in het noorden gelegen stad Gaza komt te liggen. Israël heeft een humanitaire corridor geopend van het noorden naar het zuiden in de strook van Gaza en heeft ook toegestemd, onder Amerikaanse druk, in de levering van essentiële levensbehoefte aan de onder zware omstandigheden levende Palestijnse vluchtelingen in zuid-Gaza.

De aandacht is volkomen op het Palestijnse lijden gericht, een verkapte manier om aan te geven dat de Palestijnen in hun algemene strijd tegen Israël het recht aan hun kant lijken te hebben.

Ondertussen legt Israël een Amerikaanse verzoek een tijdelijk bestand in acht te nemen naast zich neer. Als voorwaarde voor een tijdelijk bestand eist Israël de onvoorwaardelijke vrijlating van alle gegijzelden.


Over Salomon Bouman 162 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*