Zingen in Splendor en bij het Loofhuttenfeest

Vrijdag 29 september zong ik op het Waterlooplein onder andere Di Shvartse Kats, een grappig liedje over het bijgeloof van mensen over zwarte katten. 

Het enige werkelijke slachtoffer van deze onredelijke angst is het dier zelf omdat het constant wordt weggejaagd dan wel bekogeld met een steen en het leven laat. Maar een joods liedje zou geen joods liedje zijn, als het niet, hoe luchtig verpakt ook, verwijst naar het Joodse volk zelf, dat altijd verdreven, dan wel vermoord werd. 

Mijn optreden vond plaats aan de voet van de Mozes en Aäronkerk, op een manifestatie waar drie loofhutten gemaakt door kunstenaars werden geopend voor publiek. 

Ik mocht daarbij een aantal Jiddische liedjes ten gehore brengen. Geen religieuze kost, maar liedjes om na de speeches de feestvreugde te verhogen.

Mirjam van Dam zingt voor de Soeka op het Waterlooplein, 29 september 2023, toetsen Ed Boekee.

Asjkenazische hapjes

Er stond een cateraar met heerlijke asjkenazische hapjes zoals latkes met zure room, appelmoes en zelf ingemaakt zuur.

Het was dan ook meer dan plezierig om op die plek, het Waterlooplein, waar het vooroorlogse joodse leven verdwenen is, en waar nu de Stopera staat en op de vlooienmarkt vooral toeristische meuk de boventoon voert, joodse liederen te zingen.

Met dit mooie initiatief van JCK, Gemeente Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam, wordt bewust gewerkt aan het weer zichtbaar maken van wat er ooit aan joods leven was. Nog de hele week worden er dagelijks lezingen gegeven in de loofhutten

Russsiche tekstdichter Mikhail Tanich

Toen ik na afloop een drankje ging halen, vertelde de cateraar mij dat hij het liedje Di Shvartse Kats herkende, omdat zijn Russische vader Mikhail Tanich het had geschreven! Hij liet mij een versie horen met een Russische tekst in plaats van de Jiddische tekst die ik net had gezongen. En met die muziek in mijn oren en de smaak van ingelegd zuur in mijn mond, ondervond ik letterlijk hoe door de omzwervingen van joden verschillende werelden bij elkaar komen.

Muziekcentrum Splendor

Vlakbij het Waterlooplein, in de Uilenburgerstraat, staat het voormalige joodse badhuis, dat nu het muziekcentrum Splendor is. Het werd tien jaar geleden opgericht werd door vijftig musici uit de klassieke- en jazzwereld. Op deze muzikale plek worden verschillende werelden bij elkaar gebracht. De musici bepalen zelf wat er wordt geprogrammeerd en niets is te gek. 

In mijn vorige stukje voor De Vrijdagavond schreef ik over de cd die ik wilde opnemen met een combinatie van Jiddische liederen en Jazzmuziek. Welnu, inmiddels is hij opgenomen en er wordt de laatste hand gelegd aan het geluid en het design waarna hij naar de perserij en drukker kan! 

Yiddish Jazz

Omdat in Splendor meerdere werelden samenkomen is het de perfecte plek voor mij om dit project te presenteren. Ik was dan ook heel blij dat ze mijn project wilden programmeren.

Op 22 oktober is het zover, dan zal Yiddish Jazz ‘uitkomen’ met een feestelijk concert en ik zal zeker Di Shvartse Kats zingen! 

Bestel hier je tickets voor 22 oktober, Splendor.


cover: Mirjam van Dam zingt op het Waterlooplein, Soekot 5784 (2023), foto Will de Jong 

Over Mirjam van Dam 12 Artikelen
Mirjam Davida van Dam (Amsterdam, 22 april 1970) is jazzzangeres, koordirigent en zangdocent. Zij is vaste zangeres bij The Happy Feet Orchestra en The Jewish Jazz Band, en zingt met vocal group FourVoices. Zij maakte vele voorstellingen waaronder How to get rid of Bette Midler, Ella (over het leven van Ella Fitzgerald) en Dead Singers Society (over het leven van Billie Holiday, Etta James, Judy Garland, Janis Joplin, Whitney Houston en Amy Winehouse). Zij co-produceerde twee voorstellingen over muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog: Door de nacht klinkt een lied (over Conny Stuart, Jetty Paerl en Jetty Cantor) en Hoor de vrouwen zingen (over Gisela Söhnlein, Hetty Voûte, Lotty Huffener-Veffer en David Koker). Mirjam van Dam is de dochter van Rozette Kats (1942, vakgroepsecretaresse bij de UvA), oud-bestuurslid van de Stichting Sobibor en gastspreker voor Herinneringscentrum Westerbork. In 2023 sprak Kats names de Holocaust-overlevenden in de Bondsdag in Berlijn, waarover Mirjam in deze krant verslag deed. Mirjams vader was Alfred Raoul van Dam (1928-1990), leraar Nederlands en voordrachtskunstenaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*