Elon Musk, de nieuwe vriend van Benjamin Netanyahu 

tekening van Elon Musk met een Tesla

De wispelturige en van antisemitisme beschuldigde Amerikaanse superondernemer Elon Musk gaf Benjamin Netanyahoe de dag van zijn leven. 

Geplaagd en gehinderd door aanhoudend protest zowel in Israël als tijdens zijn bezoek aan de VS kon Netanyahu zich zichtbaar (zoals te zien op tv-beelden) ontspannen. 

Hij genoot van de tocht in een elektrisch karretje door de enorme industriehallen waar de Tesla en masse wordt geproduceerd. Netanyahu liet zich imponeren door de miljarden dollars die Musk investeert in de verdere ontwikkeling van AI, Artificial Intelligence, en zijn ruimtevaart plannen. 

De Israelische premier kwam voor zijn ontmoeting met president Biden tot de verbazende conclusie dat Musk meer macht heeft dan de Amerikaanse president. Netanyahu was zo in de bonen dat hij Musk een ‘fantastisch man’ noemde en in hem een vriend ziet die wellicht in Israël zal investeren en misschien ook X (ex-Twitter), Musk’s internet, zal verschonen van antisemitisme.  

Je mond zal koekjes eten, placht mijn moeder te zeggen.

Wie is die vriend eigenlijk? 

Een dag voordat Netanyahu als koning van Israël door Musk werd onthaald, beschuldigde de miljardair de Joodse Amerikaans-Hongaarse miljardair George Soros ervan ‘niets liever te willen dan de westerse beschaving te vernietigen.’ 

Musk heeft het ook aan de stok met ADL (Anti-Defamation League), de tegen antisemitisme strijdende organisatie. Hij beschuldigt de ADL ervan adverteerders te hebben aangezet zich niet meer bij X te laten zien.

Een schadepost volgens Musk van 22 miljard dollar. Musk heeft een klacht tegen de ADL ingediend.

Zionistische leiders in de VS hopen dat Netanyahu Musk heeft kunnen overtuigen antisemitisme uitingen van X te verwijderen. 

Waarom ook niet. Musk zei toch een vriend van Israël te zijn.

Zal Netanyahu ook nog glimmen na zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Biden in New York? Hij ontmoette Biden tijdens de Algemene Vergadering van de VN, en niet in Washington, in het prestigieuze Witte Huis.

Spoorlijn vanaf India

Biden liet op tachtigjarige leeftijd tijdens zijn toespraak tot de VN zijn tanden aan Netanyahu zien. Weer kwam hij uit voor de stichting van een Palestijnse staat naast Israël. Een oud stokpaardje verpakt in een grote visie van een vreedzaam Midden-Oosten waarin Israël een belangrijke rol kan spelen. Hoe dan?  

Een spoorlijn van India, via Saoedi-Arabië, de Emiraten en Jordanië naar Israël. Is dat geen prachtig vredesdividend? Israël, een brug naar Europa! 

Image created with AI Greem by Bloom

Die brug kan volgens Biden werkelijkheid worden als de Amerikaanse diplomatie er in slaagt Israël en Saoedi-Arabië elkaar in een vredespakket te verbinden. Na de ontmoeting met Biden-Netanyahu zei de machtige Saoedi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman (afgekort als MBS) dat de besprekingen over normalisering van de betrekkingen met Israël doorgaan. Dat hij dit openlijk beaamt, is een serieuze aanwijzing dat de driehoeks-onderhandelingen tussen de VS, Israël en Saoedi-Arabië kans van slagen hebben. Tenminste, als het Palestijnse obstakel kan worden overwonnen en MBS het groene licht krijgt van Jeruzalem en Washington een civiel atoomprogramma op te zetten.

Even voor de record: Netanyahu heeft al eerder het idee van die super treinverbinding genoemd. Hij is dus namens Israëls ondernemers geïnteresseerd in dit project. Maar daar zit volgens Biden een Israelisch prijskaartje aan. 

Israël zal grote concessies aan de Palestijnen moeten doen: geen Palestijnse staat maar een stop op Israelische nederzettingen en overdracht van gebied op de bezette westelijke oever van de Jordaan aan de Palestijnse Autoriteit. En tal van maatregelen die het gezag in Ramallah moeten stutten om het hoofd boven water te houden.

Dat kwam ter sprake tijdens het een uur durende onderhoud in New York dat Netanyahu liever in het Witte Huis had gehad. Daar kan hij prestige uit putten. Bovendien moest hij negen maanden na zijn verkiezingszege wachten op een onderhoud met Biden. Duidelijker had de Amerikaanse president zijn ongenoegen over Netanyahu’s politiek – de juridische hervormingen en anti-Palestijns maatregelen – niet kunnen demonstreren.

Menachem Begin

Zal Netanyahu buigen? Of zal hij Biden uitleggen dat hij met de extremisten op zijn nek geen kant uit kan? Of zal hij het risico nemen een regeringscrisis te forceren over rooskleurige vredespogingen? Zal hij zich herinneren dat de Likoed premier Menachem Begin voor vrede met Egypte afstand deed, tot de laatste korrel zand, van de Sinaï-woestijn die in de oorlog vijftig jaar geleden in handen van Israël viel en nooit zou worden opgegeven.


cover: Elon Musk met een Tesla created with AI Greem by Bloom

Over Salomon Bouman 162 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*