Exodus naar het mooiste plekje op aarde?

Salomon Bouman, illustratie Françoise Nick

Israëlische advocaten maken overuren om aanvragen van verontruste Israëli’s voor buitenlandse paspoorten te verwerken. 

De aanvragers weigeren in een messiaanse religieuze staat te leven en te dienen in een bezettingsleger. Hoeveel Israëli’s de koffers zullen pakken, kan afgeleid worden uit een recente opiniepeiling. Volgens deze peiling denkt 28 procent van de Israëli’s het land te verlaten.

Braindrain

De Israëlische rechtsgeleerde Barak Medina waarschuwde tijdens een voordracht in de Uilenburgersjoel voor de brain drain. Als dokters, piloten, hightech personeel en kapitaal het land verlaten en duizenden, ook jonge dienstplichtigen, weigeren het uniform en het geweer te dragen komt het bestaan van Israël in gevaar. Dan verliest Israël zijn slagkracht. 

Het is nog niet zover betoogde de professor uit Jeruzalem. Misschien vecht Israël zich uit de identiteitscrisis en wordt de vraag of Israël een Torah-staat wordt irrelevant als de partijen  overeenkomen de zo tere democratie niet in gevaar te brengen door de Knesset een overwicht te geven op het Hooggerechtshof. 

Als dat wel gebeurt komt de weg vrij voor de dictatuur van de Knesset door de sterke rechtse meerderheid in de volksvertegenwoordiging. 

Tegen dat gevaar hebben – volgens de politie – de afgelopen veertig weken, week na week, zeven miljoen Israëli’s  vreedzaam geprotesteerd. 

Neergestreken in Europese steden

Onder hen zijn velen die overwegen te emigreren en zich te voegen bij landgenoten die voor de huidige identiteitscrisis uitbrak reeds waren vertrokken. Maar liefst 21.000 Israeli’s hebben Portugese paspoorten aangevraagd. In Duitsland, voornamelijk in Berlijn, zijn al meer dan twintigduizend Israeli’s neergestreken. Ook in Amstelveen en de Amsterdamse wijk Buitenveldert valt op straat vaak Ivriet te beluisteren. 

Grote supermarkten in deze buurten hebben speciale afdelingen voor Israelische producten, hetgeen een indicatie is van de naar schatting ruim twintigduizend Israëli’s in Nederland.

Noodlijdend dorp in Piëmont

Populaire bestemmingen zijn behalve Duitsland, Portugal en Nederland ook Polen, Spanje en Italië. 

Leeglopende dorpen in Italië hebben de aandacht van Israëli’s getrokken als aantrekkelijke en goedkope vestigingsplaatsen.

Valsesia is zo’n noodlijdend dorpje in Piëmont. De huizen zijn er – volgens Israëli’s die zich er reeds vestigden – vergeleken bij hun thuisland spotgoedkoop. 

dorp in Piëmont

Ik las dat een in wezen mooi huis met een flink stuk land voor 57.000 euro is gekocht. Er moest 10.000 euro bij worden gelegd om het op te knappen, maar volgens een van de nieuwkomers is Valsesia het mooiste plekje op aarde, gelegen in het groen tegen de berghellingen van Noord-Italië. 

Ondernemende Israëli’s

Vier Israëlische gezinnen vestigden zich al in dit ‘Italiaanse paradijs.’ En meer zijn in aantocht volgens de overweldigende belangstelling voor het  BATIA-account op Facebook. De bewoners van het dorp zijn blij dat met de komst van de Israëli’s die het dorpsleven weer tot leven brengen.

Van de oorspronkelijke twintigduizend inwoners hebben de afgelopen jaren tienduizend het dorp verlaten. Meer leeglopende Italiaanse dorpen wachten op de komst van ondernemende Israëli’s. 

Plichtsbesef versus verleiding

En zullen Israëliërs zich door hoge salarissen laten verleiden de ziekenhuizen te verlaten om in de Emiraten goud te verdienen? De aanbiedingen zijn er, de verleiding is groot maar het plichtsbesef natuurlijk ook.


cover Françoise Nick

Over Salomon Bouman 177 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*