Obrechtsjoel open voor het publiek tijdens Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed

10 september

interieur Obrechtsjoel

De Obrechtsjoel is een indrukwekkend gebouw met imposante uitstraling, zo schrijft Paula Blocq initiatiefnemer van het boek over de Obrechtsjoel. Het gebouw is open voor het algemene publiek op de Dag van het Europese Cultureel Joodse Erfgoed op zondag 10 september.

Het exterieur straalt kracht en stevigheid uit, waardoor het een massieve indruk maakt. Het interieur ademt de elegantie en pracht uit van de gelukkige tijd waarin het werd gebouwd. De sjoel werd gefinancierd met privégeld, wat getuigt van de betrokkenheid en ondersteuning van de gemeenschap.

Architect Harry Elte

De bouw van de sjoel werd binnen slechts een jaar gerealiseerd. Vaak is de historie achter de sjoel niet bekend bij de meeste mensen. Wie was de architect, Harry Elte en welke andere gebouwen heeft hij ontworpen?

Terwijl velen weten dat de sjoel ongeveer honderd jaar oud is, weet niet iedereen wat er allemaal heeft plaatsgevonden, voor, tijdens en na de oorlog.

boekomslag Obrecht sjoel

De Obrechtsjoel

Harry Elte en zijn meesterwerk voor Joods Amsterdam

Berend van der Lans, Paula Blocq en Coen van Bergeijk (red.)

LM Publishers, 2023; ISBN 9789460220227; €29,50

Grote bijdrage aan Joodse gemeenschap

Paula Blocq: “Voor mij is het al lange tijd een wens om een boek te laten schrijven over de Obrechtsjoel en Harry Elte. Deze belangrijke joodse architect heeft een grote bijdrage geleverd aan zowel de Joodse gemeenschap als anderen in Nederland. Veel Joden trokken naar Amsterdam in de hoop een beter leven op te kunnen bouwen. Harry Elte kreeg de opdracht om een synagoge te bouwen die het geluk van een verbeterd bestaan uitstraalt.”

Tot op de dag van vandaag is de sterke connectie die mensen hebben met het gebouw duidelijk beschreven in het boek Obrechtsjoel – Harry Elte en zijn meesterwerk voor Joods Amsterdam.*

Bijdragen aan het boek

Dit boek is tot stand gekomen dankzij de bijdragen van: Berend van der Lans, Bart Wallet, Loes Gompes,Laura Lubbers,Joel Cahen, Piet Cohen, Paula Morel, Jeroen Schilt, Coen van Bergelijk, Paul Meijer, Kemal Rijken, Kees Hummel,Rubin Troostwijk en Eric Rikkelman.

*Zie ook het artikel in De Vrijdagavond van Albert Rringer en het verhaal over de renovatie van Berend van der Lans.

Europese Dag

De Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed – jaarlijks georganiseerd in ruim dertig Europese landen. Deze dag laat zien hoe de Joodse cultuur en tradities verankerd zijn in de plaatselijke cultuur van ieder land. Het is een initiatief van de Nederlandse B’nai B’rith Loge Hilleel en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de stichtingen Levi Lassen en Maatschappij tot Nut der Israëlieten. In Nederland wordt deze dag georganiseerd in samenwerking met de Open Monumentendag 2023.


coverfoto van de Obrechtsjoel: Kees Hummel

Over Bloom 156 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*