Betty Boop op liefdespad op Tu B’Av 

betty boop met hartjes
Woensdag 2 augustus was het Tu B’Av, de Joodse Valentijnsdag die altijd valt op de vijftiende dag van de maand Av. In Nederland is Tu B’Av niet zo bekend, maar in Amerika en Israël worden er veel huwelijken gesloten op deze dag van de liefde.

Negentig jaar geleden, drie dagen voor Tu B’Av, op 4 augustus 1933, brachten de Fleischer Studios in New York de tekenfilm The Old Man of the Mountain uit met Betty Boop in de hoofdrol en met muziek van de Afro-Amerikaanse zanger en bandleider Cab Calloway. 

Max en Dave Fleischer 

Tijdens mijn promotieonderzoek ontdekte ik dat de Joodse gebroeders Fleischer het uitbrengen van hun producties planden rondom een Joodse feestdag en het onderwerp van hun films leek overeen te komen met het thema van deze dagen. Max en Dave Fleischer waren de zonen van Joodse immigranten die in 1887 naar Amerika waren gekomen. Onder de naam Fleischer Studios maakten zij hun eerste tekenfilm in 1915 en in de jaren daarna bedachten ze succesvolle tekenfilmfiguren zoals Betty Boop, Bimbo, Koko the Clown, Popeye en Superman.

Logo Fleischer Studio’s in de jaren twintig

Betty Boop en de oude man van de berg

In deze talkartoon (tekenfilm met geluid) was Betty Boop een jonge, onafhankelijke, sexy vrouw op zoek naar liefde. Ze had haar ouderlijk huis met haar bedisselende Joodse ouders verlaten en hoorde verhalen over een oude man die op een berg woonde en een onuitputtelijk verlangen had om de liefde te bedrijven met jonge vrouwen. Dit maakte Betty nieuwsgierig en ze besloot de oude man van de berg te bezoeken. 

De uil probeerde haar nog tevergeefs te waarschuwen, maar kon slechts “oy-de-oy” (op 3:05 minuten) uitbrengen. Toen Betty de oude man ontmoette, probeerde hij haar te verleiden met een liedje en met Michael Jackson-achtige danspasjes. 

Vervolgens probeerde de oude man haar te grijpen, waarop Betty wegrende. Na een wilde achtervolging redden uiteindelijk de dieren in het bos haar en legden de oude man in een knoop. 

De moraal van dit verhaal? Misschien wilden de gebroeders Fleischer rond Tu B’Av een duidelijke boodschap geven aan jonge vrouwen om uit te kijken voor minnaars en vooral voor deze wellustige oude man.

Vrolijk en vlot in mineur

De titelsong The Old Man of the Mountain swingt de pan uit en klinkt tevens als een Jiddisch raadsel liedje. Cab Calloway, Clarence Gaskill en de Joodse Amerikaan Irving Mills (geboren in Odessa) schreven het nummer in mineur in een midtempo en met een akkoordwissel in majeur in het laatste deel van de brug. 

Betty Boop in The Old Man of the Mountain, gezongen door Cab Calloway

Het was in die tijd ongebruikelijk om een vrolijk lied in een vlot tempo in mineur (verlaagde derde trap in de toonladder) te componeren. In het derde refrein begint Calloway met melodie sprongen die klinken als het leyenen van de Thora in sjoel. Met de liedjes Minnie the Moocher (ook in mineur) en The Old Man of the Mountain legde Cab Calloway de basis voor zijn Joodse muziekstijl in swingnummers waar hij door Joodse Amerikanen nog steeds om wordt gewaardeerd.

Betty Boop met haar ouders aan tafel, tekening Fleischer Studio’s

cover: Betty Boop uit de Fleicher studio’s speciaal voor Tu b’Av

Over Niels Falch 8 Artikelen
Dr. Niels Falch (1960) promoveerde in 2020 met een proefschrift over de invloed van Joodse muziek op de Amerikaanse populaire muziek in de eerste helft van de vorige eeuw. Hij is gespecialiseerd in popmuziek en songwriting en als onderzoeker verbonden aan het Kunst, Cultuur en Media departement bij de Rijksuniversiteit Groningen. Falch werkte als muziekproducent en muzieksamensteller in de entertainmentindustrie in het Gooi en vervolgens als muziekdocent in het Voortgezet Onderwijs. Niels Falch is bestuurlijk actief bij Joods Maatschappelijk Werk, het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland en als toezichthouder in de culturele sector.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*