Wat kan Israël leren van de Wagner-opstand?

Salomon Bouman, illustratie Françoise Nick
Zoals zovelen heb ik met verbijstering gekeken naar de opmars van de Wagner-huurlingen naar Moskou. De Russische president Vladimir Poetin waarschuwde voor een staatsgreep en daaropvolgende burgeroorlog. Nauwelijks tweehonderd kilometer van de Russische hoofdstad onderbraken de huurlingen hun opmars en keerden terug naar hun uitvalsbasis. Einde drama.

Wat kan en moet Israël van dit Russische scenario leren?

Dat is heel duidelijk voor me. Premier Benjamin Netanyahu moet voorkomen dat de minister van nationale politie Itamar Ben Gvir een militie opricht die onafhankelijk van het leger in bezet gebied opereert. Dat is de vurige wens van deze militante religieuze zionist.

Het vormen van zo’n militie is een door Netanyahu ingewilligde eis van Ben-Gvir. Deze militie zou gezag krijgen over bezet gebied en naast het leger een instrument worden in het bestrijden van Palestijns terrorisme en het aanmoedigen van de stichting dan wel uitbreiding van nederzettingen.

Arabierenhater

Itamar Ben-Gvir, een bekende Arabierenhater, is de held van door messiaanse gevoelens bevangen religieuze zionisten. Met steun van de minister van nationale politie bezetten zij heuveltoppen en proberen er illegale nederzettingen op te zetten in de hoop dat Netanyahu dit zal slikken. Het is een oude tactiek die ook onder andere regeringen vaak met succes werd beproefd.

Toch is de situatie nu fundamenteel anders. Israël wordt geregeerd door een regering waarin zwaargewichten uit de nederzettingen ministersposten bezetten. Annexatie is hun doel, geweld tegen de Palestijnse bevolking in reactie op Palestijnse moordaanslagen is de tactiek. In deze cirkel van geweld trekken de Palestijnen altijd aan het kortste einde.

Palestijns als Joods terrorisme

De feiten wijzen uit dat het Israëlische leger niet bij machte is zowel Palestijns als Joods terrorisme in bezet gebied te beteugelen.

Ben-Gvir weet wel hoe het moet als hij tenminste zijn eigen door de Staat gewapende militie krijgt die waarschijnlijk uitsluitend zal worden gevormd door Israëli’s die in door ideologie gedreven nederzettingen wonen.

Onttrekken aan centraal gezag

Het zal een militie worden met een keppel op die zich zal onttrekken aan het centrale gezag in Jeruzalem met Itamar Ben-Gvir als geestelijk leider.

Geen Wagner-militie maar wel een militie die met harde hand en ontkenning van Palestijnse rechten zijn schouders zal zetten onder een hard nederzettingenbeleid.

Mocht het, om welke reden dan ook, tot een burgeroorlog komen – waarvoor vanuit de linkse hoek in Israël wordt gewaarschuwd – dan staat de militie van Ben-Gvir klaar om zich te laten gelden in het patroon van de Wagnerinterventie in Rusland.

Voorkomen

Ik hoop dat Netanyahu zich van dit gevaar bewust is en zal voorkomen dat er naast Tsahal een militie in bezet gebied opstaat die de breuklijn in de Israëlische samenleving nog scherper tekent.


cover illustratie Françoise Nick

Over Salomon Bouman 162 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*