Nucleair akkoord tussen Washington en Iran nabij 

Salomon Bouman, illustratie Françoise Nick

Premier Benjamin Netanyahu is nog steeds persona non grata in Washington. De Amerikaanse president Joe Biden heeft van Netanyahu sinds zijn herverkiezing een outcast gemaakt. Het is zonder precedent dat een Israëlische premier na zijn benoeming niet welkom is in de Amerikaanse hoofdstad. 

Het is een straf, ja dat is het, voor het ondermijnen van de zo kwetsbare Israëlische democratie door de ultra-rechtse regering waarover Netanyahu dirigeert.

Het moet voor de door strafvervolging geplaagde Netanyahu wel heel pijnlijk zijn dat president Isaac Herzog wel van Biden een uitnodiging ontving voor een officieel bezoek aan Washington. Als je daardoor heen kijkt, zie je dat Biden Netanyahu en Herzog tegen elkaar uitspeelt. Politiek heeft dat nauwelijks betekenis omdat een Israëlische president slechts een ceremoniële functie vervult. 

Misschien ziet Biden dat anders omdat Herzog zich inspant een compromis te bereiken over de omstreden en naar mijn mening anti-democratische hervormingen die de regering Netanyahu wil invoeren. 

Ondermijning rechtsstaat

Ondermijning van de rechtsstaat is de essentie van de zogenaamde juridische hervorming. Beknotting van het Hooggerechtshof schuilt achter die hervormingen om de weg vrij te maken voor eventuele inlijving van bezet gebied volgens de ideologische bezetenheid van de regering in Jeruzalem.

Dat is plassen tegen het zere been van Joe Biden voor wie de historische betrekkingen met Israël zijn gebaseerd op respect voor democratische waarden. Wie daaraan tornt, verdeelt niet alleen het Israëlische volk, maar ondermijnt ook de zo belangrijke betrekkingen met Washington.

Miljarden bevroren dollars

Het ziet ernaar uit dat president Biden niet langer aarzelt zijn handtekening te zetten onder een nucleair akkoord met Iran. Mocht dat inderdaad gebeuren dan zou Iran slechts een bliksemschicht verwijderd zijn van de bom. Bovendien zal Washington de kassa openen voor miljarden bevroren dollars. Een schrikbeeld voor Israël. Met een nucleaire optie en een volle kassa neemt de destructieve invloed van Iran op het Midden-Oosten toe.

Netanyahu en zijn chef-staf beweren dat Israël een militaire optie heeft om de Iraanse nucleaire infrastructuur te vernietigen. Ik geloof dat niet. Die infrastructuur zit op verschillende plaatsen in Iran diep onder de grond.

Propaganda of realiteit? Ik kan me niet voorstellen dat Israël zonder steun of medeweten van president Joe Biden zijn Amerikaanse F-16 straaljagers met dieptebommen naar Iran stuurt tijdens of na Amerikaans-Iraans overleg over hervatting van het nucleaire akkoord dat eerder door president Donald Trump, aangemoedigd door Netanyahu, eenzijdig werd opgezegd. 

Machtsverhoudingen verschuiven

Door die dubbele blunder staat president Joe Biden op het punt een voor Israël pijnlijke prijs te betalen die de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten doet verschuiven in een voor Jeruzalem zorgwekkende richting.


cover illustratie Françoise Nick

Over Salomon Bouman 164 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*