Een uurtje gelukkig te zijn

theater na de dam

Kleurrijke theater poster

Hoe zing je over onschuldige zonnetjes als je leven op het spel staat? In de moeilijke en angstige jaren 30 en begin jaren 40 speelden het Nederlandse cabaret en kleinkunst een belangrijke rol. Veel Joodse artiesten hadden hierin een bijzondere plek. Over deze vragen gaat de muziektheatervoorstelling Een uurtje gelukkig te zijn die op 3 en 4 mei in Amsterdam speelt. 

Ken Besuijen houdt zich al jaren bezig met muziek uit juist die onzekere tijden. Begeleid door een achtkoppig jazzorkest en gewapend met een fluwelen stem laat hij de hits uit die tijd opnieuw klinken. Onderwijl vertelt hij van alles over Joodse en Nederlandse artiesten als Bob Scholte, Leo Fuld en Jetje van Oranje (Jetty Paerl, lid van het verzet, die op Radio Oranje zong vanuit Londen). Waargebeurde verhalen, soms hartverscheurend.

Bob Scholte

Zo was Bob Scholte voor de oorlog Bekende Nederlander en huiszanger bij ‘De Bonte Dinsdagavondtrein’ op de radio. Hij overleefde kamp Auschwitz, zijn vrouw en kinderen werden vermoord. Toch zong hij na de oorlog door over ‘een zonnetje brengen onder de mensen’. Tussen het zingen door geeft Besuijen een lesje (muziek)geschiedenis, en vertelt hij over theater Tuschinski, het Tip Top theater en over de aard van de muziek uit deze tijd. De voorstelling laat naast de donkere ook een andere kant zien: hoe muziek ook hoop en troost bracht, hielp om de moed erin te houden en te zorgen voor verbroedering.

Een uurtje gelukkig te zijn, te horen 3 en 4 mei, foto Stichting Rainbow

Wie is Loesje

Diverse Joodse artiesten uit die periode komen aan bod. Johnny & Jones (two kids and a guitar), Max van Praag en Louis Davids. Ken Besuijen zingt de belangrijke hits uit die tijd: Breng eens een zonnetje, Wie is Loesje, Naar de bollen, Het Jodenkind en de Westerbork Serenade.

De voorstelling wordt geproduceerd door de Stichting Rainbow, sinds 1996 bruggen bouwend middels culturele evenementen. Producent Gilad Nezer: ‘Muzikaal is dit een warm bad voor iedereen die jazz, kleinkunst en de zoet-pittige kwaliteit van de teksten, die de periode 1930-45 zo kenmerkten, een warm hart toedraagt. Wat kon een podiumkunstenaar in die periode immers meer dan op subtiele wijze zijn protest bezingen of mensen troosten?’ 

De voorstelling gaat terug naar toen, maar is ook uiterst relevant voor de dagen waarin we nu leven. Gevaar voor de democratie ligt nog altijd op de loer. Populisme, hypocrisie en oppervlakkigheid dreigen de bovenhand te krijgen. Waar vinden wijzelf moed en hoop in deze zorgelijke tijd?  

Speeldata

3 mei 20:00 LJG Amsterdam

4 mei 21:00 CREA-theater, Nieuwe Achtergracht, Amsterdam

Kaarten kun je bestellen via: Stichting Rainbow

Een uurtje gelukkig te zijn is te zien in het kader van Theater Na de Dam en is mede mogelijk gemaakt door het Karin van Ringen Fonds, Norma fonds, Aroundtown en Stichting Maror.

cover: uit de poster Een uurtje gelukkig te zijn

Over Erga Netz 19 Artikelen
Erga Netz is a cultural entrepreneur, producer, actress and author. Her debut novel, published in 2023, ‘Oh, Gulliver!’ is an historical, satirical, feminist, and at times, erotic novel, revealing what REALLY happened to Gulliver in his travel to Lilliput, and what did his loyal wife do in the meanwhile. https://www.mrsgulliversecret.com/the-book Erga netz is also part of the board of Stichting Rainbow, along Nir Geva and Sarah Whitlau, with Gilad Nezer as director and producer. In recent years we focused our activities on Israeli cultural and societal activities for the Israeli, Dutch Jews, and the general Dutch public.

1 Comment

  1. Een uurtje gelukkig zijn” verdient het om nog vele malen en op vele plekken gehoord, gezongen en beleefd te worden. IK zou er mijn vrienden, kennissen en familieleden naar toe slepen. Ik was er zelf inderdaad erg gelukkig, en als ik er over terugdenk ben ik het weer. Dat gun je iedereen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*