Ons eigen slavernijmuseum met de plagen in 3D

pesach

verbreek de ketenen tekening chabad dot org

Het is weer bijna zover, Pesach, de periode waarin wij terugblikken op ons slavernijverleden, komt eraan. Heeft Egypte eigenlijk wel eens officieel excuses gemaakt voor hun misdaden ruim drieduizend  jaar geleden? En wordt dat dan niet eens tijd. Het is even geleden, dat is waar, maar tegelijkertijd zijn we nog ieder jaar opnieuw bezig met de verwerking ervan. 

Er gist nog steeds iets, ook al leidde Mozes ons uiteindelijk uit de slavernij naar de vrijheid. Hoeveel plagen waren er niet nodig om de toenmalige machthebbers op andere gedachten te brengen? 

Wie had toen gedacht dat we ooit in Hollandia terecht zouden komen en een week lang droge crackers zouden gaan eten om ons te herinneren aan onze vlucht uit de slavernij. 

Waarin verschilt deze geschiedenis van andere slavernij-geschiedenissen? We weten dan wel bitter weinig van de feitelijke geschiedenis, maar is dat een excuus om geen excuus te eisen? En is het niet ook tijd voor ons eigen slavernijmuseum waar je zelf een stok in een slang kunt veranderen, de plagen in 3D worden belicht en waar de bezoekers het splijten van de Schelfzee met augmented reality kunnen herbeleven.  

slaven in Egypte, 1867 painting by Edward Poynter

Een nieuwe uitbreiding van het Joods Cultureel Kwartier? Een piramide in een veld van mierikswortel, het eerste beeld dat bij mij opkomt. Een pand met heel veel deurposten waarvan je de meeste overslaat. Eén deur die altijd open blijft staan, symbool voor het bieden van gastvrijheid aan de onbekende vreemdeling en de aankondiging van betere tijden. Tijden met minder opwarming, een democratisch Israël en excuses van Sisi. 

Ik wens u een koosjere Pesach 


cover: Illustratie Sefira Lightstone, courtesy Chabad dot org

Over Ralph Levie 23 Artikelen
In 1955 geboren in de Mediene, in het dorp Dieren waar hij zich inzette voor de renovatie van het lokale sjoeltje. Hij studeerde andragologie aan de UvA en theater in Parijs en Brussel. Hij werkte 18 jaar bij het Joods Historisch Museum. Startte in 2012 zijn eigen bedrijf &Lev voor advies en ondersteuning bij fondsenwerving. Joodse humor houdt hem op de been en via dialoog zoekt hij contact met de ander.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*