Daan en Joenoes ontdekken hoe een vaak verzwegen geschiedenis hen heeft gevormd tot wie ze nu zijn. Hun opa’s vochten tegen de onafhankelijkheid van Indonesië en de dertigers Daan en Joenoes gaan ter plekke de confrontatie aan met dit verleden.
Deze zoektocht is de openingsfilm van het festival Movies that Matter. Films die ertoe doen. Zij worden vertoond overal in mediene en nu eens niet in Mokum alef. Anita Frank signaleert naast deze film Kleinkinderen uit de Oost ook Innocence van de Israëlische regisseur Guy Davidi. Innocence handelt over wat Israëls gemilitariseerde maatschappij doet met haar jeugd die vaak heel andere dromen heeft dan jarenlang soldaat zijn.
Joram Baruch laat een andere kant zien. Hij was bij de lezing onlangs in Amsterdam van Yoseph Haddad, een Israëlische Arabier die graag het leger in wou en trots laat zien dat Israel alles behalve een apartheidsstaat is.
Wel een staat waar het meer dan ooit intern rommelt. En knarst zo laat Salomon Bouman ons wekelijks zien. Ditmaal over wat de anti-Palestijnse sentimenten betekenen voor Israels aanzien in de wereld.
Dialoog
Arnon Grunberg gaat de dialoog aan. Deze keer met de Palestijnse schrijfster en filosofe Adiana Shibli. Deze vrijdagavond in de Balie, voor velen van onze lezers een no-go, maar onze kunstkenner Anita Frank verwacht veel van deze avond en daarom dit voorproefje.
Aanstaande maandag de 27ste maart is de herdenking van de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. Twee jaar geleden besteden wij er aandacht aan in een artikel over de tentoonstelling over deze aanslag in het Verzetsmuseum.
Frieda Belinfante
Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat moedige jonge kunstenaars niet aarzelden en direct het verzet ingingen. Onder hen de orkestleider en dirigente Frieda Belinfante. Direct na de bezetting in mei 1940 zei ze: ‘Jongens we hebben geen orkest meer. Ik wil niet worden lastiggevallen met decreten en verboden van de nazi’s.’
Maandag zal Toni Boumans spreken over Frieda bij de herdenking in de Plantage Kerklaan. De Vrijdagavond is er trots op dat Boumans het levensverhaal van deze bijzondere vrouw in twee delen voor onze krant beschrijft. Deel 1 gaat vooral over het muzikale nest waaruit Frieda komt. In deel 2 dat volgende week verschijnt lezen we meer over Frieda’s verzetsdaden en haar naoorlogse leven in de Verenigde Staten.
Offeren
De parasja van deze week beschrijft in detail de offercultus in de Tempel van Jeruzalem, eeuwenlang het centrale religieuze ritueel van het jodendom. Het offeren ging naar verluidt dag en nacht door, zo schrijft Maria Cuartas.
Met de vernietiging van de Tempel kwam er een einde aan deze bloedige traditie en kreeg het woord korban (letterlijk offer), de betekenis van ‘iets naderbij brengen’. “En aldus per definitie een begrip dat een relatie veronderstelt”, zo concludeert Cuartas. In het dagelijks spraakgebruik: men offert zich op voor dat goede doel waarvoor men is geschapen.
Weg van het najagen van het materiële, maar je inzetten voor iets wat alleen jij kan doen en de wereld een beetje beter maakt. Is dat geen mooie wending die het begrip offeren kreeg in de joodse cultuur?
sjabbat sjalom
Geef als eerste een reactie