Yoram vertelde mij wie ik was. Over de families Rakover en Goldstoff, ooit uit Krakau

logo Ephraim vertelt, met twee diamantjes op de i

Herzliya 1991

Ik zit sjabbatmorgen in de sjoel van het Sharon Hotel in Herzliya waar mijn neef Oren Bar Mitswa wordt.

Er zit een man naast mij van boven de tachtig met wie ik in gesprek raak. Rakover, Roman is mijn naam, ik kom uit Los Angeles. Ook ik stel me voor. Hoe komt u hier zo terecht? Bent u toevallig hier in het hotel? Nee jongeman, ik ben hier te gast voor de Bar Mitswa.

Roman vertelt: Ik ben geboren in Krakau en ook mijn hele familie komt er vandaan en de grootouders van de Bar Mitswa ook. Wij zijn al vrienden van voor de oorlog. De familie Goldstoff komt ook uit Krakau. Ik zal je na afloop van de dienst iets bijzonders laten zien.

Tijdens de kidoesj laat Roman Rakover mij een heel groot boek zien dat hij heeft samengesteld, een stamboomboek. Hij heeft hier dertig jaar aan gewerkt en het is opgenomen in Beth Hatevutsot, het Museum van de Diaspora in Tel Aviv*. Het is het meest uitgebreide familie naslagwerk uit Krakau voor zover bekend. Ik kijk naar de inhoudsopgave met namenlijsten. De naam Goldstoff is naast Rakover de meest voorkomende naam. Vele Goldstoff’s zijn  getrouwd met Rakover’s. We zijn familie van elkaar.

Hong Kong 2000

In Hong Kong loop ik op Soekot de grote Soeka binnen van de Joodse Gemeente. Het is een loofhut gebouwd tussen twee wolkenkrabbers. Er staan allemaal groepjes vrienden met elkaar te praten. Ik ken er niemand.

Een dame roept Rakover, where are you?

Rakover is voor mij een bekende naam. Ik stap op de groep af waaruit de damesstem kwam en vraag: Wie riep er zojuist Rakover? Een charmante dame komt op me af.

Iemand die geïnteresseerd is in de naam Rakover zal wel familie zijn van mijn man, zei ze. Ik krijg een arm van haar en samen gaan we op zoek naar haar man. Even later staan we oog in oog met elkaar. Marlene zegt, Yoram ik heb familie van je gevonden. Hoe heet je eigenlijk? Ik stel me voor: Ephraim Goldstoff from Amsterdam, The Netherlands.

Yoram omhelst en kust me en gilt zodat alle bezoekers van de Soeka het konden horen. My cousin is here, my cousin is here.

Stamboom

Yoram begint mij te vertellen wie ik was. Hij kende de hele stamboom uit zijn hoofd met alle details. Ik stond helemaal versteld. We raken bevriend. Hij vertelde me zijn levensverhaal.

In Israël geboren, ouders die de Sjoa overleefden kwamen uit Krakau. In dienst, een hoge rang in de Tsawa, het Israelische leger. Naar Columbia University om te studeren, moest een jaar stage lopen en kwam daarna bij Seagram Company** op Park Avenue terecht. 

Romans vader zat in de wijnhandel in Krakau, de link was snel gelegd. Mr. Edgar Bronfman***, de CEO van Seagram, ontdekte snel dat hij een groot talent in zijn bedrijf had. Yoram kreeg de taak om de overname van Martell cognac te regelen, een deal van een miljard dollar. 

Yoram kreeg een vast contract aangeboden en werd naar Hong Kong gestuurd om daar de omzet te vergroten. Seagram had een kantoor in Hong Kong dat heel Zuidoost-Azië bediende. Ze verkochten belangrijke merken van cognacs, whisky en vele andere alcoholische dranken. Yoram zette zijn schouders eronder en zorgde voor een enorme groei, zeker ook door joint ventures deals. Het gebied waarop hij was gefocust was Asia Pacific, de Chinese markt in Hong Kong, Mainland China en Taiwan. 

Yoram was de eerste legale importeur van alcohol in China en Taiwan. Yoram genereerde daarmee de grootste winsten voor het hele bedrijf

Seagram International ging de filmwereld in en breidde de drankcollectie uit met frisdranken. Met de acquisities van Universal Studios en Tropicana juices in de jaren negentig werd Yoram daarmee belast als CEO. 

Yoram werd verantwoordelijk voor de contracten van een aantal grote speelfilms met onder andere Clint Eastwood en andere beroemde acteurs. Een heel team van juristen was belast met de contracten. 

Manhattan en Miami

Yoram verhuisde terug naar Manhattan met zijn gezin. Zij hadden een prachtig huis in Miami op Williams Island. Ze hebben drie zoons die allen naar een Yeshiva gingen en vervolgens universitaire opleiding genoten. Op enig moment liep Yoram van het tennispark, waar hij net had gespeeld, naar zijn auto de straat over. Op het zebrapad werd hij aangereden door een auto die met hoge snelheid reed. Achter het stuur zat een oude dame die per ongeluk gas gaf in plaats van op het rempedaal te drukken. 

Yoram werd zeer ernstig gewond met ernstig hersenletsel afgevoerd. Hij kwam in een rolstoel terecht na vele operaties en bleef invalide voor de rest van zijn leven.  Zijn kinderen gingen trouwen en in Israël wonen. Marlene en Yoram gingen terug naar Israël. Wij hebben ze na lange tijd weer ontmoet in Jeruzalem waar ze veel plezier beleven van hun elf kleinkinderen. Yoram is helaas invalide gebleven maar nog altijd zeer positief ingesteld. Marlene is een trotse oma en besteedt veel tijd aan de kleinkinderen.

Nahum Rakover

Bij mijn volgende bezoek aan Jeruzalem word ik voorgesteld aan ons familielid de beroemde jurist Prof. Dr. Nahum Rakover (1932). Vooraanstaand wetenschapper, was hoofd van de Bar Ilan Law School, plaatsvervangend procureur-generaal en ontving de vermaarde Israel Prize for Religious Literature

Nahum Rakover schreef meer dan veertig boeken. Een autoriteit op het gebied van de toepassing van de Halacha in het Israëlisch rechtssysteem.

Ik kijk uit naar mijn volgende bezoek aan Jeruzalem.


*Beth Hatevutsot, het Museum van de Diaspora in Tel Aviv heet nu ANU, Museum of the Jewish People, zie het artikel van Paul Ariese over dit museum

**Seagram was een van de grootste alcohol-distilleerderij ter wereld, maar in de loop der jaren werd de focus verlegd naar mediabedrijven 

*** Edgar Bronfman 1929 – 2013. Uit de Engelstalige Wikipedia: Canadian-American businessman. He worked for his family’s distilled beverage firm, Seagram, eventually becoming president, treasurer and CEO. As president of the World Jewish Congress, Bronfman is especially remembered for initiating diplomacy with the Soviet Union, which resulted in legitimizing the Hebrew language in the USSR, and contributed to Soviet Jews being legally able to practice their own religion, as well as immigrate to Israel.

Over Ephraïm Goldstoff 55 Artikelen
Ephraïm Goldstoff (1949) groeide op in de oude Joodse Plantagebuurt tegenover Artis. Na het Maimonides volgde hij verschillende opleidingen in de diamantwereld. Goldstoff vervult vele bestuurlijke functies onder meer voor Bnei Akiwa, Oost-Joods Verbond, OSE (Organisation Secours aux Enfants), Young Leadership CIA, The Feuerstein Institute (Jerusalem). Hij is bestuurslid van Maccabi tennis en van de RAS (Rav Aron Schuster Synagoge) en de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg. Goldstoff is voorzitter Stichting Naleving Washington Principles, raadslid NIHS, lid ledenraad Joods Maatschappelijk Werk, voorzitter Stichting Dutch Friends of The Feuerstein Institute. Ephraïm Goldstoff is zelfstandig ondernemer in oude en antieke juwelen en edelstenen. Nog steeds werkzaam en kantoorhoudend in de Diamantbeurs.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*