Chanoeka-Gala, Barbara en een boek cadeau

logo Vrijdag vooraf

We beginnen wat somber, maar geef niet op, we eindigen in majeur. Met een prijsvraag waarmee u een mooi boek kunt winnen.

“Wat Etty nu precies verstond onder dat Massenschicksal, de Joodse lotsbestemming, waartegen actief verzet zinloos was, daar komt Koelemeijer natuurlijk ook niet uit,” zo concludeert recensent Kees Kok die de biografie bespreekt van Judith Koelemeijer over Etty Hillesum. 

De dagboekschrijfster verwijst naar het belangrijke Joodse principe: Kol Jisrael arawiem zè la zè, heel Israël staat in voor elkaar. “Dat is Etty’s sterke religieuze overtuiging. Zij liet zich er door niemand van af brengen”, zo concludeert Koelemeijer over de onwaarschijnlijke keuze die Hillesum maakte om bij ‘kol Jisrael’ te blijven ook onder de wolven.

Afscheid en nieuwe auteurs

“Dierbare Leibel, onze reis die wij nog zouden maken, gaat door.” Zo eindigt Lody van de Kamp de laatste aflevering van zijn wekelijkse feuilleton. “Zo direct stap ik in de taxi die op ons wacht. Deze brengt ons naar het vliegveld om vandaar naar München te vliegen. Daarna reizen wij door naar Buchenwald. Ja, inderdaad. Ik heb het over ‘wij’. Ik ga op reis, maar ik neem jou in mijn hart mee.”

Professor Zelig Zelmanovitch koestert Leibel zijn overleden vriend, zoals wij Zelig in ons hart hebben gesloten. Het afscheid doet een beetje pijn, maar het slot is ontroerend mooi. Dag prof Zelmanovitch en bedankt dierbare Lody voor 32 afleveringen van een verhaal vol jiddisjkeit zoals alleen jij dat kunt schrijven. 

Deze week verwelkomen we twee nieuwe auteurs. Raya Lichansky was tot voor kort verantwoordelijk voor de Nieuwsbrief van Crescas, een wekelijkse informatiebron over wat er speelt in de joodse wereld. Haar ‘non-stop aanstaande ogen’ staan nu aan voor De Vrijdagavond. Raya zet stevig in met ‘Babi Jar’ een symfonie van Dmitri Sjostakovitsj. Welkom Raya, je volgende bijdragen staan al te pruttelen op het vuur, zo weet ik uit betrouwbare bron. 

De tweede nieuwe auteur, Meta Gemert, werd door Raya aangedragen. De bijzondere boeken die Gemert uitgeeft volg ik al een tijdje. Nu heeft ze zelf een boek geschreven. Zij introduceert haar liefde voor de chansonnière Barbara in De Vrijdagavond. Ach, wie kent Barbara’s zacht omfloerste stem niet.

Meesterverteller Ephraïm Goldstoff stond in december 1978 op Schiphol om de populaire Israelische zanger Yehoram Gaon te ontvangen. Hij moest een moeilijke boodschap doorgeven, maar uiteindelijk komt het goed met het Chanoeka-Gala. Zoals in veel van Ephraïms verhalen schiet een reddende engel te hulp, deze keer met de sierlijke naam Sylvain. 

De ‘ontjoodsing van de journalistiek’, zoals het doel was van de nazi’s was, is niet geslaagd. Zo constateert onderzoeker Piet Hagen in zijn slotoordeel over het Joodse aandeel in de journalistiek. Onze recensent Jeroen Sprenger bespreekt dit belangrijke boek in vier delen, vandaag het slotdeel. 

Prijsvraag

kaft Dubbel Zondebok

Aan deze vierdelige bespreking koppelen we een prijsvraag. Wie tussen Chanoeka en 31 januari de meeste lezers voor De Vrijdagavond werft, wint het mooie boek van Hagen, een hardcover van 718 pagina’s. Vraag je vrienden en kennissen het formulier Blijf op de Hoogte in te vullen. Het formulier is te vinden op elke pagina in de rechterkolom. Zij ontvangen dan (gratis!) wekelijks deze nieuwsbrief van De Vrijdagavond.*

ls dit geen mooi Chanoeka-cadeautje? Geef ons door wie dit cadeautje accepteren, en het boek komt uw kant op als u eindigt als Vrijdagavond Werver nummer één. 

Kleine zaken, grote gevolgen

In de praktijk blijkt maar al te vaak dat diverse “kleine zaken voorafgaand aan grote, soms rampzalige, gebeurtenissen.” Rabbijn Rookmaaker koppelt het aan de parasja die laat zien dat wij allen een schakel zijn in de generaties voor en na ons. Indien we te maken hebben met rampzalige gebeurtenissen uit onze familiegeschiedenis zijn dat “destructieve erfenissen van het verleden”, zo concludeert Rookmaaker, maar “je kunt die stoppen, hoewel dat verre van eenvoudig is.” 

We kunnen “kleine zaken die voorafgaan aan grote gebeurtenissen” ook aan iets positiefs koppelen.

Zoals het lampje in de Tempel dat acht dagen bleef branden op een heel klein beetje olie. Een gebeurtenis dat we tot op de dag van vandaag vieren als we tijdens Chanoeka een achtarmige lamp aansteken. Dag voor dag, acht dagen lang. Overal ter wereld, nu al eeuwenlang. Als dat geen klein wonder is met verreikende gevolgen…

Sjabbat sjalom en chanoeka sameach

*Stuur uw vangst naar redactie@devrijdagavond.com en wij gaan op 31 januari tellen. Alle inzenders ontvangen bericht van de uitslag.

Over Bloom 158 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*