Abraham-akkoorden op drijfzand

tempelberg, met tempel en moskee in kleur, rest zwart wit

In Qatar stuiten Israelische journalisten tot hun verbazing en ergernis op vijandschap van de voetballiefhebbers uit de Arabische wereld. We schreven eerder over de uitzinnige Arabische geluks explosie na de overwinning van Saoedi-Arabië op Argentinië.

Volgens een verslag in de Jerusalem Post (29 november, 2022) ontweken deze voetbalfans de Israelische journalisten en als ze wel iets terug zeiden, beweren ze dat Israel niet bestaat maar Palestina is.

In Doha en omgeving ervaren Israelische journalisten dat de ‘Abraham-akkoorden’ die de weg vrij maken voor relaties met enkele Soeni-Arabische landen weinig draagkracht hebben in de Arabische wereld. De handtekeningen werden gezet door autoritaire Arabische leiders die niet luisteren naar de stem van het volk. Als ze dat wel hadden gedaan zouden ze gehoord hebben dat de Abraham-akkoorden worden ervaren als verraad aan de Palestijnse zaak. Die akkoorden staan dus drijfzand.

Strijd om de Tempelberg

Als er één onderwerp is dat in het drijfzand kan zakken, is het de ‘strijd’ om de Tempelberg in Jeruzalem waar de grote Al-Aksa en Omar moskeeën staan op de plaats waar tweeduizend jaar geleden Salomons tempel in al zijn glorie pronkte. 

Na de verovering van Jeruzalem door de Romeinen bleef de Klaagmuur aan de voet van de Tempelberg over. In ultra religieus-zionistische kringen is er een haast onbedwingbaar verlangen op de Tempelberg te bidden en als het even zou kunnen de moskeeën op te blazen.

Het bestuur van de Tempelberg is in handen van de door Jordanië benoemde Wafd. De Jordaanse koning is beschermheer van de berg waar de Islam en het Jodendom elkaar in historische termen ontmoeten. Jordanië heerste na 1948 over Oost-Jeruzalem, dus ook over de Tempelberg-Haram al Sharif.

Na 1967 is het Joden toegestaan onder bepaalde voorwaarden en onder begeleiding kort op de Tempelberg te bidden.

Voor Itamar Ben Gvir en andere religieuze zionistische nationalisten is het stellen van voorwaarden aan Joden om op de Tempelberg te bidden onaanvaardbaar. ‘Dat is racisme’, zegt hij op uitdagende toon in TV-vraaggesprekken. 

Historisch joods recht? 

Ben Gvir zegt er alles aan te zullen doen om Joden onbeperkt toegang tot de Tempelberg te geven. Iets waar vorige premiers en generaals voor terugdeinsden.

Verandering van de status-quo op de Tempelberg ten guste van Joden kan het lont zijn dat leidt tot een derde intifada en zet Israel’s nieuwe relaties met enkele Arabische landen onder spanning.

Als het om ‘historisch joods’ recht  gaat is Itamar Ben Gvir een ‘Joodse strijder’ met oogkleppen voor. Misschien kan Netanyahu hem, als zijn minister voor nationale veiligheid, aan het verstand brengen niet de minister zijn die de lont in het Midden-Oosten aansteekt.


cover: Tempelberg, beeld Isreality

Over Salomon Bouman 166 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

4 Comments

  1. Weer een lekker links praatje van de heer Bouwman.
    Sorry maar Itamar Ben Gvir is met heel veel stemmen gekozen. Dus de stem van ontzettend veel Israelisch is heel duidelijk. De terroristische aanslagen zijn verdubbeld tijdens 2 jaar Lapid, dus men is er klaar mee. En als Bibi wijs is, begint hij een coalitie met Ben Gvir. Het is heel makkelijk om vanuit het “betrekkelijk” veilige Nederland te oordelen over wat er hier gebeur.

    • ‘Lekker links praatje’?? Wat krijgen we nou? Het zijn gewoon de feiten: Ben Gvir is een ultra rechtse nationalist, een enge schreeuwlelijk! Heel veel mensen op hem gestemd? So what? Er waren verleden week 2500 mensen op het congres van Thierry Baudet! Het is juist t treurige dat mensen stemmen op Ben Gvir.
      Salomon Boumans artikel is helder, redelijk en in balans. Lekker makkelijk om het een ‘ links praatje’ te noemen. Jacob JD Post….is jouw reactie misschien een voorbeeld van klassiek rechts reuteltje?

  2. Ultranationalisten zijn mensen die niet luisteren maar alleen hun eigen stem horen en willen horen. Dat eindigt vrijwel altijd met oorlog. Zie ook Putin en Oekraine , ook al heet het dan speciale militaire missie.
    Kennelijk deinst ook Ben Gvir daar niet voor terug.
    Een somber stemmend vooruitzicht.

  3. Ongelooflijk dat religieuze joodse Israëliers niet te allen tijde kunnen bidden op de Tempelberg.
    Een oplossing voor deze misstand is niet moeilijk. De mogelijkheden zijn legio. Om te beginnen:

    1. De Nederlandse minister, die op de tribune in Qatar werd omgeven door Palestijnse armbanden, draagt te allen tijde een speld met daarop de Israëlische vlag en spoort haar medeministers aan hetzelfde te doen, i.h.b. bij een bezoek aan arabische landen.

    2. Alle islamitische gebedsruimten in Nederlandse openbare gebouwen, zoals in ziekenhuizen, worden gesloten dan wel voorzien van Israëlische emblemen.

    3. Historici Rutte en Willem-Alexander geven aan de koning van Jordanië een les geschiedenis over de Tempelberg.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*