Jiddisch repertoire uit de sjtetl en uit New York

try-out 4 december

Mazldiker song animatie

In ‘Eindelijk Jiddisch!’ zing ik Jiddische liedjes. Eindelijk, het heeft even geduurd voordat ik er klaar voor was.

Voor mijn vorige project Jewish Jazz onderzocht ik de ontstaansgeschiedenis van de Jazz. Ik kwam  uit bij de Afro-Amerikaanse èn Joodse oorsprong van dit genre. Ik schreef daarover verschillende verhalen in De Vrijdagavond zoals over Benny Goodman, Norman Grantz en Willy “the Lion’ Smith.

Deze keer ben ik verder terug in de tijd gegaan: naar het Joods culturele leven in Oost Europa voordat men de grote bootreis naar New York maakte, de tijd waarin Joden nog in sjtetls woonden en Jiddisch spraken. 

Mirjam van Dam zingt met violisten
Mirjam van Dam zingt Jiddische liederen met strijkkwartet

Jiddisch Theater 

Op mijn repertoire staan volksliedjes die zijn geschreven in het oude Rusland van het Tsarenrijk. Daarnaast zing ik liedjes die in New York voor het Jiddisch Theater zijn geschreven. Deze muziek had invloeden van onder meer tango, operette, Ragtime.

Sentimentele operette-achtige liefdesliedjes, melancholische  ‘ach-waar-is-mijn-jeugd-toch-gebleven’ liedjes, strijdliederen uit het getto waar de joden verzet boden tegen de nazi’s en treurliedjes over wat er verloren is gegaan. 

Mazldiker, overigens geluk gesproken

Swingende mazldiker-liedjes over het geluk dat is gevonden, en waarschuwende ‘pas-toch-op-waar-je-loopt-want-het-is-zo-druk-in-New-York!’ liedjes.

Hieronder twee voorbeelden van de ‘Mazldicker’ songs.

The Brothers Nazaroff met “Ich A Mazeldicker Yid.” Animatie Ben Katchor.

Het bekende ‘Mazl’ door Molly Picon en Edmund Zayenda

Eindelijk Jiddisch (werktitel)

  • Zang: Mirjam van Dam Piano: Ed Boekee Bas: Niels Tausk Sax/Clarinet: Christof May
  • Zondag 4 december
  • in de Nieuwe KHL, Oostelijke Handelskade 44A, Amsterdam
  • Aanvang 16:00
  • Tickets €20,00 Inclusief theaterdiner €47,50

cover: screenshot uit de video The Brothers Nazaroff met “Ich A Mazeldicker Yid”

Over Mirjam van Dam 12 Artikelen
Mirjam Davida van Dam (Amsterdam, 22 april 1970) is jazzzangeres, koordirigent en zangdocent. Zij is vaste zangeres bij The Happy Feet Orchestra en The Jewish Jazz Band, en zingt met vocal group FourVoices. Zij maakte vele voorstellingen waaronder How to get rid of Bette Midler, Ella (over het leven van Ella Fitzgerald) en Dead Singers Society (over het leven van Billie Holiday, Etta James, Judy Garland, Janis Joplin, Whitney Houston en Amy Winehouse). Zij co-produceerde twee voorstellingen over muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog: Door de nacht klinkt een lied (over Conny Stuart, Jetty Paerl en Jetty Cantor) en Hoor de vrouwen zingen (over Gisela Söhnlein, Hetty Voûte, Lotty Huffener-Veffer en David Koker). Mirjam van Dam is de dochter van Rozette Kats (1942, vakgroepsecretaresse bij de UvA), oud-bestuurslid van de Stichting Sobibor en gastspreker voor Herinneringscentrum Westerbork. In 2023 sprak Kats names de Holocaust-overlevenden in de Bondsdag in Berlijn, waarover Mirjam in deze krant verslag deed. Mirjams vader was Alfred Raoul van Dam (1928-1990), leraar Nederlands en voordrachtskunstenaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*