Met niemand anders heb ik tachtig Facebook vrienden gemeen. Zoveel kennissen uit de hele joodse gemeenschap deel ik alleen met Sheila Gogol. Deze week werden we opgeschrikt door haar overlijden, op tachtigjarige leeftijd. Voor velen onverwachts. Haar dierbaren wisten dat het sinds begin september niet goed met haar ging, na de kankerdiagnose een jaar eerder. Sheila werd begin oktober opgenomen in het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis. In Hospice Immanuel nam zij 18 oktober afscheid van deze wereld, omringd door haar kinderen en kleinkinderen. Sheila laat een grote leegte na waarin we haar warmte, gastvrijheid en altijd optimistische blik gaan missen. Een blik die o zo nodig was in naoorlogs joods Amsterdam.
Moet Nederland een delegatie naar Qatar sturen? Salomon Bouman bespreekt deze actuele vraag en aarzelt niet de mensenrechten in Israël erbij te halen.
Batsheva Wolf kijkt naar Iran waar vrouwen protesteren tegen de hoofddoek. Wolf: “Het levensgevaar dat komt kijken bij het tonen van een haarlok roept vragen op. De regering heeft besloten dat, aangezien hoofdbedekking een regel is in de Koran, dit regelgeving in het land is.” En komt via deze weg op het verschil tussen de allesomvattende wetten in Iran en de persoonlijke beslissingen die orthodoxe vrouwen kunnen nemen in Israël. Boeiend verschil dat we ons steeds weer ter harte moeten nemen.
De goede vriend van professor Zelmanovitch blijkt ziek te zijn. Deze Leibel was de reden voor de prof om terug te keren naar zijn Belgische geboortegrond. ‘Leibel, ziek? Maar wat is er dan met hem?’ ‘Hier in uw kliniek heeft een arts, waarschijnlijk uw collega, ontdekt dat het niet goed zit’. Onze feuilleton neemt een spannende wending…
Deze week gaan we de hele wereld rond. Onze meesterverteller Ephraïm Goldstoff komt met een verrassend verhaal over een Oostenrijker die hij ontmoette in de ontbijtzaal op de boulevard van Tel Aviv. Ik verraad niets, lees het in die typische vertellersstijl van Goldstoff.
Het eerste artikel dat deze week binnenkwam, kwam echt vanuit den verre. Uit een wereld waar het jodendom geen enkele betekenis lijkt te hebben. Wat doet dat met de progressieve chazzan en specialist in jiddische literatuur Jonathan Gill? Viert hij de Hoge Feestdagen in een kleine shtetl sjoel of laat hij zich verleiden door treife lekkernijen in een ‘jodenvrije’ omgeving?
Deze vrijdagochtend is de lewaje van Sheila Gogol. Ik kan niet anders dan eindigen met haar optimisme en levensvreugde, samengevat in een plaatje dat ze onlangs deelde op haar geliefde Facebook.
sjabbat sjalom
Geef als eerste een reactie