Alefbet van klei tot zilver

vier letters uit het alefbet als hangers

In een kleine winkel in het oude centrum van Turijn dacht mijn man Hebreeuwse letters te herkennen. Hij had gelijk: toen we naar binnen liepen, zagen we objecten en tegels met de letters van het Hebreeuwse alfabet. We bleken in de werkplaats en galerie te zijn van Gabriele Levy.

BET, verlovingsring, sterling silver, Gabriele Levy

Levy: Bet is numerically equal to the word “ta’avah,” which means “desire” or “passion” (412). In general, “ta’avah” connotes a negative human property. However, in several places “ta’avah” denotes the positive passion of the tzadik, the righteous man. 

We raakten aan de praat en al snel bleek dat Gabriele mijn schoonvader te kennen, een bekende rabbijn uit Veneto. De volgende dag gaf de kunstenaar een cadeau aan mijn man en Ben Weiss Levi, een tegel met de letter BET, de eerste letter van zijn voornaam: Beniamino.

Groothandelaar

Gabriele Levy, photo courtesy the artist

Gabriele Levy is opgeleid als ingenieur. Hij had een groot aantal banen buiten zijn vakgebied zoals groothandelaar in goud en diamant, technisch tolk en fruitplukker. Zijn fascinatie voor het Hebreeuwse alfabet bracht hem tot de beeldende kunst. 

In 1980 reisde hij naar Israël waar hij samenwerkte met bekende kunstenaars als Moshe Shek (“Juk”) en C. Kalman. Met hen maakt hij objecten van aardewerk, beton en ijzer en leert hij de techniek van het maken van collages van textiel.  

In 1992 keert Levy terug naar Italië waar hij tegels van aardewerk gaat maken met in reliëf Hebreeuwse letters. Hij schrijft een klein, maar fascinerend boekje over de letters van het Hebreeuwse alfabet en bestudeert de Kabbala waarover hij lezingen geeft in heel Italië.

Bladgoud

Sinds het jaar van zijn terugkeer in Italië heeft hij duizenden Hebreeuwse letters geproduceerd, in gips, beton, aardewerk of glas, gebruik makend van gerecyclede materialen, harsen, en allerhande materialen als bakstenen en microprocessors.

Aan het begin van deze eeuw leert Levy hoe hij bladgoud en bladzilver kan gebruiken om tegels te maken met een metallic effect.

Levy: The Heh is the fifth letter of the hebrew alphabet.
Pronounciation: H Example: har, mountain.
In Gematria he is the number five. The letter he represents divinity, distinction, specificity.

Daarnaast neemt hij deel aan een tentoonstelling in Merano, genaamd “Dream of peace” met een groep kunstenaars die exponenten zijn van de Joodse kunst in Italië.

In tegenstelling tot museumdirecteuren die de neiging hebben om overal bordjes neer te hangen met Niet aanraken, wil Gabriele juist dat het publiek zijn objecten oppakt en van alle kanten bekijkt. Hij vindt dat er daardoor een vierde dimensie aan het werk wordt toegevoegd: tijd. Terwijl de toeschouwer het werk omdraait, gaat de tijd voorbij. De manier waarop de toeschouwer het werk terugzet of -hangt, is de uiteindelijke vorm van het kunstwerk. De toeschouwer wordt zo een co-artiest.

Te zien

Het werk van Levy is te zien door heel Italië: in de synagoge van Turijn is de eerste regel van de Torah te vinden en in het Joods Museum van Casale Monferrato het complete Hebreeuwse alfabet, met bij elke letter uitleg over de betekenis.


De kunstenaar werkt en woont nu in Rome, waar zijn workshop en galerie te bezoeken zijn aan Via della Reginella 25, zie ALEFBET.

Over Karin Bek 3 Artikelen
Karin Bek (1957, Delft) studeerde Nederlands en theaterwetenschappen in Leiden. Sinds 1988 staat zij voor de klas in het voortgezet onderwijs. Zij is de partner van de muzikant Ben Weiss Levi met wie ze in Den Haag woont.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*