Goud voor Israelische atleten in München en debat over herdenking vijftig jaar na de moorden

Salomon Bouman, illustratie Françoise Nick

Terwijl München in het collectieve Israelische geheugen is gegrift als de plaats waar sportlieden werden vermoord, vierde de Israelische sport de afgelopen dagen triomfen tijdens de Europese kampioenschappen in het stadion van München.

Kijk naar de foto: zeven Israelische atleten wonnen de groeps marathon. Zeven van de acht sportlieden zijn immigranten uit Ethiopië zijn. Wat een fantastische opsteker voor de Ethiopische gemeenschap in Israel.

“We kwamen ons land met trots vertegenwoordigen op Duitse bodem”, zei Marhu Teferi na afloop van het binnenhalen van de gouden plak. Israelische trots en verdriet verbinden zich met elkaar in München.

winnaars gouden plak team marathon, München 15 augustus met Marhu Teferi, Gashau Ayale, Omer Ramon, Yimer Getahun en Girmaw Amare; met uitzondering van Ramon zijn alle atleten Ethiopische Israeli. foto: Israel Atletics Association

herdenking 5 september

De nabestaanden van de vermoorde elf Israelische sportlieden in 1972 dreigen de ceremonie in München te boycotten. Het is dan vijftig jaar geleden dat de Olympische atleten werden vermoord. Het heeft gewerkt. Duitsland is na lang aarzelen door de knieën gegaan, meldt de Israelische krant Israel Hayom. Een plechtige ceremonie op 5 september in het Olympische stadion in München ter herdenking van de moord door de Palestijnse terreur beweging Zwart September vijftig jaar geleden zonder nabestaanden zou voor Berlijn een internationale blamage zijn.

Uit naam van de nabestaanden zei Ankie Spitzer, de weduwe van de in München vermoorde André Spitzer dat de door Duitsland voorgestelde compensatie van 5.4 miljoen euro ‘een misplaatste grap is.’ Volgens berichten in de Israelische media eisen de nabestaanden een bedrag dat twintig maal groter is. Eerder keerde Duitsland een bedrag van van 4,6 miljoen euro uit aan de nabestaanden. (Beide bedragen volgens de New York Times.)

Uit naam van de nabestaanden deed Ankie Spitzer een beroep op president Herzog de ceremonie in München te boycotten.

herdenkingsmonument in München ter nagedachtenis van de vermoorde elf Isaelische atleten

Hoewel de moordpartij in het Olympisch dorp door de Palestijnse Zwarte September is begaan, houden de familieleden Duitsland indirect verantwoordelijk voor deze misdaad. Duitsland zou informatie over een mogelijke aanslag hebben achtergehouden en bovendien geen passende veiligheidsmaatregelen hebben genomen in het Olympisch dorp waar de Israelische delegatie zich bevond. 

Duitse scherpschutters faalden jammerlijk toen negen sportlieden onder Duitse begeleiding naar het vliegveld bij München werden gebracht. Zij zouden daar overstappen in twee helicopters en naar Libië gaan vanwaar verder zou worden onderhandeld over de vrijlating van een paar honderd Palestijnse gevangen in Israël.

De Duitse scherpschutters misten toen de Palestijnse gijzelaars de Israeli’s overbrachten naar de helicopters waarop de Palestijnen handgranaten in de helicopters gooiden. Israel had er krachtig bij Duitsland op aangedrongen gespecialiseerde Israelische scherpschutters toe te staan om de Palestijnen op het vliegveld onder vuur te nemen. Duitsland weigerde.

Om deze en andere redenen eisen de nabestaanden van de elf omgekomen sportlieden financiële genoegdoening van Duitsland.


cover: portret van Salomon Bouman, beeld Françoise Nick

Over Salomon Bouman 177 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*