Dat raakt mijn ziel en ander koosjer geestesvoer

deze week in de vrijdagavond

beeldmerk Vrijdag Vooraf met kaarsen op kleine tafel

We openen met debat deze week. Over monumenten en over de toestand in de wereld.

Anita Frank reageert op het artikel van vorige week waarin Lody van de Kamp bezwaar maakt tegen het lopen over herdenkingsmonumenten. Frank zelf is als kunstadviseur van de gemeente Amsterdam betrokken geweest bij talloze monumenten. Zij stelt: “Voor mij is essentieel dat een monument in de openbare ruimte staat. Op een begraafplaats ga ik niet over graven lopen. Als iets geïncorporeerd is in de openbare ruimte heeft het een andere functie en betekenis dan in een besloten ruimte.”

Salomon Bouman gaat in op de actuele strubbelingen tussen Israel en Rusland. Hij stelt de vraag: Luidt de anti-Israëlkoers van Poetin een nieuwe Koude Oorlog in? Een ontwikkeling met vele gevolgen voor de regio, wellicht voor de hele wereld.

Meer Israel deze week. Hanna Luden, directeur van CIDI, geeft een overzicht van het proces dat moet leiden tot verkiezingen op 1 november. Dank Hanna, voor zo’n precies verhaal over de enige democratie in dat woelige Midden-Oosten. Een worstelende democratie, maar toch, het lijkt steeds weer op z’n pootjes terecht te komen.

De prof uit onze feuilleton is terug in New York en ontmoet oude bekenden. Het is heel gemoedelijk totdat één van hen opmerkt: “Waarom moet die nieuwe bibliotheek: Block 66 heten? Naar die barak in het Kamp Buchenwald? Dat raakt mijn ziel.” Dat zinnetje raakte mijn ziel…

Oh ja, de prof heeft een nieuwe jas. Ofwel een nieuwe omslag, een creatie van onze illustrator Françoise Nick waar we superblij mee zijn.

tekening van een man met achter zich een orthodox stel
beeld: Françoise Nick

Ephraim Goldstoff vertelt hoe hij een poging waagde om de verschillende joodse kerkgenootschappen op rabbinaal niveau te laten samenwerken. Over alles te laten praten zonder elkaar te willen overtuigen. Heel modern deze openheid met respect voor verschillen. Dit speelde echter al in de jaren zeventig dus alweer een halve eeuw geleden. Gelukkig vinden we wel de rabbijnen van alle denominaties in deze krant.

Voor onze rubriek ‘eigenzinnige interpretatie van de parasja van de week’ verwelkomen we een nieuwe auteur. Het is Gideon van der Sluis, geboren en getogen in Nederland waar hij de initiator was van vele nieuwe initiatieven, vooral om jongeren te behouden voor de joodse gemeenschap. Hijzelf is niet meer piepjong, heeft een gezin en woont alweer zestien jaar in Israël. Hij gaat in op het speciale verschijnsel ‘asielsteden’, steden die in de Joodse oudheid asiel boden aan hen die bloedwraak vreesden. Van der Sluis staat eveneens stil bij de rouwperiode van drie weken waarin we zitten. 

Heerlijk om nieuwe auteurs te zien, volgende week hopen we auteur nummer 90 te verwelkomen. Nieuwe auteurs, en elke week ook nieuwe lezers. 

De Vrijdagavond groeit, we zijn in brede kring al bekend als een blad voor iedereen die meer wil weten over de joodse cultuur in de breedste breedte. Maar het kan beter, onze bekendheid. Daarom hebben we een kaart laten maken die we graag overal tegenkomen waar mogelijke lezers zijn…Ilan Roos licht het toe. Print ‘m uit, vraag ‘m aan en stuur deze krant eens door naar vrienden en bekenden.

kaart met tekst voor De Vrijdagavond

Joodse cultuur in de breedste zin, echt waar. Zoals dit vrolijke verhaal van Erga Netz over de film die ze produceerde over Grace Kelly, de musical in het bijbehorende Grace Theater. Dat verscheen plotseling naast de Arena. Het bleek te bestaan uit een ijzeren constructie met doeken waarop het paleis van de Prins van Monaco was geschilderd. Het theater verdween, de documentaire is een blijvende herinnering.

Koosjer geestesvoer (zoals onze voorganger uit 1926-1932 het noemde) voor iedereen die niet zonder een snufje joodse cultuur kan.

Sjabbat sjalom


cover: collage met schilderij van tafel met sjabbatkaarsen van Eva Elbaum

Over Bloom 137 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*