Rabbijn en Imam op de tandem en in dialoog

fietsdialoog 15 mei

rugzakje met daarop Fietsdialogen Amsterdam

Wat is dat nu weer ‘Fietsdialogen’?  

De inspiratie kwam uit een artikel in ‘der Tagesspiegel’ van 14 juni 2018. In Berlijn, zo bleek, werd dat jaar een tandemtour tegen de haat georganiseerd. Ik las:

Imame und Rabbiner steigen gemeinsam aufs Rad. Mit einem Tandem-Korso durch Berlin-Mitte wollen Juden und Muslime ein Zeichen setzen – und rufen zum Mitmachen auf.

Rabbiner Elias Dray und der islamische Theologe Ender Cetin, stellten am Donnerstag (14.06.2018) in der Berliner Kahal Adass Jisroel-Synagoge die Aktion meet2respect-Tandemtour vor.
beeld uit der Tagesspiegel, juni 2018, foto EDP

iedereen kan aansluiten

Een voorbeeld stellen. Laten zien dat we samen op één fiets door het leven kunnen. En iedereen kan aansluiten. Een statement tegen alle vormen van onderlinge haat.  

Maar er is meer. Het Jodendom is bij uitstek de levensovertuiging van de praktijk, van het doen. Geen smoezelige en duffe vergaderzaaltjes om met elkaar van gedachten te wisselen maar lekker buiten, bewegend, op de fiets. Zo kom je nog eens ergens, letterlijk en figuurlijk.

Natuurlijk kon Amsterdam, fietsstad bij uitstek, niet achterblijven bij Berlijn. Daar komt nog bij dat ik zelf werd geboren in het lommerrijke dorp Dieren. De plaats waar het hoofdkwartier van de Gazelle rijwielfabriek was en is gevestigd. Deze genetische verbondenheid met het rijwiel schept een wel haast historische verantwoordelijkheid de fiets te promoten. Binnen een mum van tijd was ik dan ook lid van de subcommissie Fietsdialogen.

mooie stadse route

Het is bijna zover. Op 15 mei springt iedereen op de fiets. In kleine diverse groepjes wordt een mooie stadse route afgelegd. De tocht voert langs allerlei historische plekken waarover verrassende informatie wordt gegeven. Met vragen en opdrachten wordt het onderling contact gestimuleerd. 

Na ongeveer twee uur, dat is inclusief vijf stops, voelt niet alleen het lichaam fris en gezond aan, ook de geest is verfrist. Je hebt diverse nieuwe mensen leren kennen en wie weet wat daar allemaal weer uit voortvloeit. 

Je kunt je nog aanmelden via www.fiets-dialogen.nl Neem je eigen fiets mee

Voor 2023 denken we aan de elektrische fietsdialogen, dan leer je elkaar nog sneller kennen.  


cover: fragment van het rugzakje Fietsdialogen Amsterdam beeld: auteur

Over Ralph Levie 23 Artikelen
In 1955 geboren in de Mediene, in het dorp Dieren waar hij zich inzette voor de renovatie van het lokale sjoeltje. Hij studeerde andragologie aan de UvA en theater in Parijs en Brussel. Hij werkte 18 jaar bij het Joods Historisch Museum. Startte in 2012 zijn eigen bedrijf &Lev voor advies en ondersteuning bij fondsenwerving. Joodse humor houdt hem op de been en via dialoog zoekt hij contact met de ander.

1 Comment

  1. Wat een ontzettend leuk idee, helaas was ik in het buitenland, maar zal me zeker aansluiten mee te fietsen voor dit mooie doel

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*