Even een boompje opzetten over… Bloesem in de maand Nisan

De eerste dagen van Pesach zijn voorbij en mensen trekken erop uit. Zo ook onze eindredacteur en aan haar beelden en die van mijn dochter Juta voeg ik een joods gebruik toe. 

“Wanneer iemand zijn huis verlaat in de maand Nisan en bomen in bloei waarneemt, spreekt hij een bracha* uit.”

Birkat ha-Ilanot:

“…שלא חסר בעולמו דבר וברא בו בריות טובות ואילנות טובים להנות בהם בני אדם”

“… Dat er niets in Zijn wereld ontbreekt en dat Hij goede creaties en goede bomen heeft geschapen zodat mensen er profijt van kunnen hebben”

Hoop en vernieuwing

Wat is er zo bijzonder aan bloesem van fruitbomen? Een boom lijkt te sterven, voor de winter. De groene bladeren verdorren en dwarrelen neer. Wanneer er genoeg regen is gevallen en de temperatuur stijgt komt een boom weer tot leven. Aan een fruitboom verschijnen bloemblaadjes. Het is de schoonheid van de bloesem in het voorjaar die de vernieuwing van de natuur toont. 

Bomen roepen emoties op

Sinds de roep om natuurbescherming toeneemt zijn er soms veldslagen om bomenkap te voorkomen. Recentelijk het Sterrebos in Born. Een oud bos in Limburg dat moet wijken voor industriële uitbreiding.

Bomen en planten geven ons zuurstof en zijn essentieel voor het leven van de mens op planeet aarde. No trees, no humans.**

Kastanjebloesem aan de Prinsengracht

Driemaal beschrijft Anne Frank in haar dagboek de kastanjeboom in de tuin van het Achterhuis. Op 13 mei 1944 ziet ze dat de boom geheel in bloei staat. Het is vlak na de verjaardag van haar vader en de trouwdatum van haar ouders. De zon schijnt.

Begin deze eeuw bezwijkt de dan al verzwakte en zieke paardenkastanje in een storm. Met de vruchten (kastanjes) van de boom worden nieuwe boompjes gekweekt en wereldwijd geadopteerd. In een toespraak in 1968 verklaarde haar vader Otto dat hij niet had beseft dat de boom in de vrije buitenlucht zó belangrijk was geweest voor zijn gekooide dochter Anne.

Klimaatbeheersing

In het kader van de Internationale afspraken om het klimaatbeleid te laten slagen beloofde Oekraïne in 2021 om miljoenen bomen te planten. Zelensky heeft nu helaas wel iets anders aan zijn hoofd. Als deze oorlog stopt en wederopbouw een aanvang kan nemen komt het bomenplan wellicht weer in zicht.

Zeldzaam

De bracha voor de bloesem in de maand Nisan is één van de zeldzame brachot: slechts éénmaal per jaar wordt hij gezegd. Het liefst in de maand Nisan, maar mocht dit niet mogelijk zijn, dan zou het ook op een ander tijdstip kunnen.

Alhoewel Rosj Hasjana (joods nieuwjaar) nooit plaatsvindt in de maand Nisan, wordt de maand Nisan als een nieuw begin beschouwd en is het de maand van vernieuwing in de natuur. Door deze bracha uit te spreken, maken we onszelf hiervan bewust en brengen we vernieuwing en hoop in onze eigen levens. 

Gezonde zomer gewenst.

*Bracha – zegenspreuk

** Citaat: uit Nature


cover: schilderij van Saori Hasegawa (Japan, 1992), gezien op KunstRai 2022; foto Bloom

Over Aviva Pels 33 Artikelen
Aviva Pels (62) studeerde af aan de UvA, Semitische talen. Ze heeft voor vele joodse organisaties in Nederland gewerkt en is sinds een jaar woonachtig in Londen. Honden- én kattenmens. Is oppas-oma en leest. Verslingerd aan politiek, koffie en de Nederlandse kranten. Orthodox? Meestal wel.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*