Granaatappels in Elburg en Jeruzalem

De fraai gerestaureerde Sjoel Elburg verrast met de kleurrijke tentoonstelling L’Chaim! – cijfers, letters en symbolen van Axel Veenendaal.

L’Chaim! is een toast op het leven en staat voor gezondheid en welzijn, heel toepasselijk in deze tijd.

Kunstenaar Axel Veenendaal (uit Leusden) is een autodidact die vele masterclasses volgde onder meer bij Ellen de Meijer en Sam Drukker.

Veenendaal schildert in olieverf, acryl als tempera. Daarnaast verwerkt hij glasfiber, epoxy (hars), composiet, metalen – zoals zink en lood – en bouwmaterialen in zijn werk.

Sinds 2007 verwerkt Veenendaal joodse thema’s in zijn werk, geïnspireerd door de familie van zijn joodse vrouw. Hij noemt dit werk zijn Jewish Related Paintings. Onderwerpen zijn impressies bij de Kotel (de Klaagmuur), portretten, woestijnlandschappen en symbolen als de Magen David (Davidsster) en Hebreeuwse letters en woorden.

In Museum Sjoel Elburg zijn nu te zien: Project Rimon (granaatappels), Project Chai, Project Magen David (Davidsster) en Project Klaagmuur.

ruimtelijk

Behalve schilderijen maakt Axel Veenendaal ook ruimtelijk werk: loden beelden en werken in glasfiber, composiet en zink. Dit werk was te zien bij Galerie De Twee Pauwen in Den Haag (2016), Mamilla Avenue – het voetgangersgebied in Jeruzalem (2018) en de Biblical Art Gallery in Jeruzalem (heden). Bekend van hem zijn de granaatappels, onder andere gemaakt van glasfiber, composiet en zink. De grote (80 cm hoogte) waren in Mamilla Avenue te zien, de kleinere (52 cm hoogte) zijn in Museum Sjoel Elburg te bewonderen.

Granaatappel (80 cm hoog), Mamilla Avenue Jeruzalem, beeld Axel Veenendaal

Elke granaatappel bevat 613 zaden, vertelt Axel Veenendaal. “Dat komt overeen met de 613 geboden en verboden (mitswot) uit de Tora. Mosjé Ben Maimon (Maimonides) beschreef de wetten nauwgezet in zijn werk “Sefer Hamitzvot” en verdeelde het totaal van 613 in: 248 geboden en 365 verboden.”

workshop portret

Woensdag 16 maart 2022 geeft Axel Veenendaal om 14.00 uur een workshop Portretles in houtskool. De duur van de workshop is ongeveer 45 minuten. Ervaring is niet vereist. Als u wilt deelnemen aan de workshop kunt u zich aanmelden bij de kunstenaar via e-mail axelv@axelv.nl De kosten zijn € 8,50 per persoon (inclusief materialen en theorie), plus de entree tot het museum.


De tentoonstelling L’Chaim! – cijfers, letters en symbolen is te zien tot 15 mei 2022 in:

Museum Sjoel Elburg
Graaf Hendriksteeg 2
8081 CH Elburg
Telefoon: 0525 685564
Sjoel Elburg is open dinsdag t/m zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur

cover: interieur Sjoel Elburg

Over Bloom 155 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

1 Comment

  1. Tot mijn grote spijt ben ik nog nooit in Elburg geweest. Ik had afgesproken met met inmiddels veel te jong en plotseling overleden vriend Constant Vecht z’l te gaan, omdat zijn familie mede oprichters waren van de Sjoel. Ik kom snel kijken. Dank voor je informatie Wanda.Sjabbath Sjalom.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*