Sterke Joodse vrouwen verdienen expositie

Vrijdenkers 16

joodse vrouwen op kunstwerk

Recent sprak ik met Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Museum, over een gedachte waar ik al langer mee rondloop. In het kader van diversiteit en inclusiviteit mis ik de vertegenwoordiging van al die mooie, sterke en maatschappelijk betrokken Joodse vrouwen. Niet zozeer journalisten of mediavakvrouwen. Nee, al die Joodse vrouwen die zoveel bijdragen aan het collectief. Daar zouden we iets mee kunnen doen.

Zou het kunnen dat de meerderheid van de Joodse vertegenwoordiging in het publieke debat voornamelijk beladen en zwaarmoedig is? Ik heb geen statistieken en cijfers van bijvoorbeeld de afgelopen vijf jaar. Maar mijn onderbuikgevoel zegt dat het zo is. 

Al die beladen en zwaarmoedige gesprekstof, waaronder over de Tweede Wereldoorlog, hoort erbij. Het activistische voor verandering waar ik mogelijk onder val, hoort er ook bij. Alleen, ik zou het gewoon leuk vinden om de hedendaagse Joodse vrouwen eens onder de aandacht te brengen. Gewoon leuk ja. Waardevol ook, om te laten zien hoe de Joodse identiteit vandaag de dag door hen beleefd wordt. Ik zie hen bijvoorbeeld niet terugkomen in de vrouwenbladen. Ik weet dat er soortgelijke initiatieven zijn geweest om moslimvrouwen een gezicht te geven.  

Zou het niet geweldig zijn om diverse Joodse vrouwen te portretteren? Om hen aan het woord te laten en ongecensureerd terug te horen waarom Joods zijn voor hen een viering is? Kunnen ze iets vertellen over de invloed van hun Joodse wortels op het werk? Kunnen ze voorbeelden geven van de keuzes die ze maken? Kunnen ze hun wensen uitspreken voor de toekomst? Kunnen ze vertellen wat ze het allermooiste vinden aan hun Joodse belevenis? Zou dit alles niet een grote schat zijn voor ooit? Want wat vandaag wordt gezien, wordt ooit historisch onderzocht. 

werk van Shterna Goldbloom over haar complexe transformatie van charedi naar een queer Joodse vrouw. Beeld: artist program Hadassah Brandeis

Emile Schrijver had er wel oor naar. Met het Joods Museum is hij uiteraard behoorlijk bezig met de programmering van maatschappelijk relevante thema’s. Daar horen ook plannen bij om aandacht te besteden aan de levens, zorgen, vreugdes en de positie van de hedendaagse Joodse vrouwen. Hoe precies, dat moet de toekomst nog uitwijzen. Maar goede suggesties zijn in ieder geval welkom. Ik proef een bijzonder expositie tussen nu en drie jaar. Wat jullie?


cover: detail uit werk van Camille Eskell (2021 HBI Artist) “Magic Carpet Ride,” 2016. digital imagery, paper, embossing, textile trim. Beeld uit Hadassah-Brandeis Institute Artist Program

Over Dina-Perla Portnaar 17 Artikelen
Dina-Perla is schrijver van de biografie Exodus uit de vuurtoren, een openhartig boek over de eerste twintig jaar uit haar leven en haar tijd op de orthodoxe school het Cheider. Ze spreekt en schrijft over integriteit, mind building en persoonlijke groei, ook in het bedrijfsleven. Dina-Perla houdt van verhalen vertellen, vooral persoonlijke verhalen die taboes doorbreken. De manier van leven verandert en evolueert voortdurend. De enige constante waar Dina-Perla sterk in gelooft, is menselijkheid, de vrijheid om te kiezen en te delen.

2 Comments

  1. top idee! toen ik ‘joodse vrouwen’ googlede op zoek naar beeld voor dit artikel vond ik stukken over ‘shoah’ ‘concentratiekampen’ ‘palestina’ en ‘sheitel’. Geen enkel artikel over het publieke leven van joodse vrouwen nu. Ik moest uitwijken naar Engelstalige sites. Daar vond ik geweldig beeld bij het ‘artist program’ van het Hadassah Brandeis Instituut voor joodse vrouwenstudies, waarvan (ter zijde..) de oprichter Shulamit Reinharz ook auteur is van De Vrijdagavond

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.