Wat is de boodschap in hemelsnaam?

Brief zes

illustratie Vrijdenkers van Françoise Nick
illustratie: Françoise Nick
Print Friendly, PDF & Email

Lieve Wanda,

In je vijfde brief laat je jezelf echt zien. Mooi! Het feit dat ik je deze week schrijf, is een buitengewone prestatie en blijk van grote waardering – waar je over schreef. Ik zit namelijk vol in de voorbereiding van de TED talk, waarbij ik rekening moet houden met de wereldwijde richtlijnen van de moederorganisatie en minder mag freewheelen dan bij andere spreekbeurten. Dat is best een kunst. 

Als je naar een TED talk kijkt, dan denk je dat het spontaan is. Dat is niet zo. Ieder stuk tekst wordt wel tien keer bekeken en de talk wordt flink gerepeteerd. Deze week probeer ik zo min mogelijk bureauwerk te doen, dus PR, marketing en communicatie. Alleen de nodige check-ins van gasten in mijn B&B – als die er al zullen zijn in deze tijd, of taken die echt niet kunnen wachten.

Je zou denken dat bovenstaande al genoeg is. De ballen die ik in mijn eentje in de lucht houd, moeten manageable blijven. Want mijn levenspad zonder familie laat geen burn-outs toe, alhoewel ik in de afgelopen tijd overspannen was: bouwtoestanden met een douche-installatie, goede materialen in deze tijd verkrijgen en betrouwbare vakmensen vinden. Iets met roeien met de riemen die er zijn. Ik wist werkelijk waar niet wat er aan de hand was, maar het regende stront. Ik bleef me met die restanten Joodse achtergrond afvragen wat de boodschap in hemelsnaam was en waar ik dit allemaal (na alles) aan verdiend had. Waarschijnlijk is er helemaal geen betekenis. Lang leve het stoïcisme.

integer zaken doen

Dit verhaal is onderdeel van iets veel groters, namelijk een tendens dat mensen in deze tijd vaak niet integer zaken doen en geen moer om elkaar geven. Zijn we door COVID-19 echt massaal aan het doordraaien en dan met name de ondernemers? 

Het valt me trouwens ook op dat de B&B de laatste tijd niet de moeite waard is. Vóór COVID-19 was het the joy of my small business life: prachtige gesprekken, muziek en nieuwe vriendschappen. Het type toerist van dit moment is niet waar ik in normale tijden op mik. ‘Mijn’ type toerist reist nu veel minder tot niet. Die ene narcistische gast die (onder andere) mijn deluxe douchecabine gesloopt heeft (deluxe want sauna, stoom, massage, licht en een ingebouwde zitgedeelte), is natuurlijk niet het type gast dat hier binnen mag komen. Gasten komen hier niet zomaar binnen! Er is een heel proces waar gasten vóór een check-in aan moeten voldoen. 

Tarieven van de B&B zijn helaas be-lach-e-lijk laag, waardoor je minder goed het kaf van het koren kunt scheiden. En Wanda, soms denk ik aan het feit dat het voor antisemitische gasten makkelijk is. Mijn achtergrond is via het internet zo achterhaald. Niet dat ik het anders zou willen, want transparant-zijn hoort bij mijn levenswerk. Ik parkeer dat onderwerp voor een andere brief. 

mezoezot

Wist je dat ik de laatste twee mezoezot die ik in huis had hangen, eraf heb gehaald? In mijn jeugd leerde ik hoezeer ze het huis zouden moeten beschermen, maar het echte leven laat precies het tegenovergestelde zien. Of zouden die lekken en overstromingen die ik in de afgelopen drie maanden bij de nieuwe douchecabine heb gehad daardoor komen? Nee joh. Het klopt feitelijk niet: die begonnen namelijk al voordat ik de mezoezot van de twee deurposten haalde ;). Dat is nou wat er nog in mijn hersenpan blijft hangen, na zo’n opvoeding. Vooral schuldig voelen dat ik geen mezoezot heb hangen, hè? Grr. Ze liggen nu in mijn la. Dat is goed genoeg.

Ik kom er wel. Ik kom er altijd. Maar bad luck mag nou klaar zijn, vind je niet? Of zou ik toch een chamsa-ketting moeten gaan dragen? Zucht…

Liefs,

Dina-Perla

Over Dina-Perla Portnaar 6 Artikelen
Dina-Perla is schrijver van de biografie Exodus uit de vuurtoren, een openhartig boek over de eerste twintig jaar uit haar leven en haar tijd op de orthodoxe school het Cheider. Ze spreekt en schrijft over integriteit, mind building en persoonlijke groei, ook in het bedrijfsleven. Dina-Perla houdt van verhalen vertellen, vooral persoonlijke verhalen die taboes doorbreken. De manier van leven verandert en evolueert voortdurend. De enige constante waar Dina-Perla sterk in gelooft, is menselijkheid, de vrijheid om te kiezen en te delen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*