Vredesengel heeft wassen vleugels

tekstbeeld Salomon analyseert Israel

‘Het anti-semitisme zit in de mens.’ Dat is naar mijn smaak een nogal boute opmerking. Maar uit de mond van de naar Israël vertrokken rabbijn Raphael Evers is het niet zomaar een schot in de lucht. Hij weet het van zijn moeder Bloeme Evers, een fantastisch moedige vrouw die Auschwitz overleefde en uit eerbied voor het verloren gegane het orthodoxe levenspad op ging. Van haar hoorde deze vriendelijke rabbijn dat het anti-semitisme kort voor de tweede wereldoorlog minder openlijk was dan in ‘onze tijd.’

Rabbijn Evers die zich in Israel voegt bij zes van zijn tien kinderen wordt vrijwel dagelijks geschokt door de anti-semitische uitwassen die over het internet worden verspreid.

In het interview met Trouw (31 juli 2021) verwijst de rabbijn naar historici die een verband zien tussen moslim anti-semitisme en de staat Israël. 

De lezers van de Vrijdagavond weten natuurlijk dat virulent anti-semitisme tijdens de bloedige racistische  heerschappij van Adolf Hitler een afgrijselijk hoogtepunt bereikte. Toen was er geen zionistische staat Israel die om welke reden dan ook antisemitische gevoelens opriep in Europa en nu ook openlijk in de VS.

En zo is het. Een twitter over het doodschieten van een 12-jarige Palestijn door een Israëlische soldaat ging deze week als een wervelwind door de poorten van het internet. Er is geen houden aan. Het is de realiteit van een venijnige botsing tussen zionisme en Jodenhaat.

Is er een antwoord? Zou een vredesdialoog tussen Israël en de Palestijnen de verschillende uitingen van anti-semitisme enigszins doven? Een plasje goodwill er overheen?

Ik ben er van overtuigd dat het anti-semitisme niet te doven is, maar wel wat af te remmen als de vredesengel over het Midden-Oosten vliegt. Voorlopig helaas heeft die engel nog wassen vleugels die in het verzengende zonlicht oplossen. Zeker nu er tijdens het schrijven van deze regels raketten uit Libanon op Kyriat Shmona vallen.

Rabbijn Evers weet wat hij verlaat. Uit zijn belangwekkend interview in Trouw maak ik op dat hij zich evenveel zorgen maakt over de toekomst van de Joden op het Europese continent als over Israël.

Het Joodse dilemma is eeuwig. Ook op vrijdagavond.

Over Salomon Bouman 105 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*