Kijktip: Vrijdenkers

Print Friendly, PDF & Email

Vier afleveringen vanaf 2 mei

17.40 uur bij HUMAN op NPO 2 en NPO Start

Over het loslaten van religieuze dogma’s en het vinden van je eigen pad.

Wat gebeurt er als je binnen een geloofsgemeenschap opgroeit en je je er op een dag niet meer thuis voelt?

Daarover praat Özcan Akyol met zes voormalig gelovigen in Vrijdenkers.

Eus groeide zelf op binnen het alevitisme, een vrijzinnige stroming binnen de islam. Op latere leeftijd kon hij zich er niet meer in vinden en nam er afscheid van. Hij is benieuwd hoe dat proces bij anderen verliep en gaat daarover in gesprek met zes jonge mensen, ieder met een andere achtergrond: joods, hindoeïstisch, islamitisch, gereformeerd vrijgemaakt, Jehovah’s getuigen en zevendedagsadventisten.


Dina-Perla behoort tot de joods ultraorthodoxe gemeenschap in Amsterdam. Ze gaat naar de enige orthodox-joodse school van Nederland, het Cheider. Het leven binnen de gemeenschap ervaart ze als beklemmend en dogmatisch. Ze heeft meer ambitie dan dat wat van haar verwacht wordt: trouwen en kinderen krijgen en zo de joodse cultuur doorgeven. Ze verlangt naar meer ruimte om zichzelf te kunnen zijn. Wanneer ze verkering krijgt, voelt ze zich sterker staan en weet ze zich steeds meer los te breken uit de gemeenschap. Maar de droom van een joods kind blijkt toch hardnekkig, helemaal als kinderen krijgen biologisch erg moeilijk blijkt.

Kijken op alle zondagen in mei
https://www.human.nl/vrijdenkers.html

Over Igra Ramma 6 Artikelen
Igra Rammah (vernoemd naar r. Meshulam bar Shimshon Igra) woont thans in het buitenland maar is oorspronkelijk afkomstig uit Nederland. Hij heeft een dienstverlenende instelling en denkt graag na over de grote dingen in het leven. Religie valt daar soms ook onder – hij laat zich graag uitdagen voor een pittige discussie over onze Joodse traditie. Met zijn helikopterview bekijkt hij de zaken graag van meerdere kanten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*