Aanstaande zondag spreekt Madeline R. Young over Tikoen Olam. In haar Engelstalige limmoedsessie kijkt ze niet naar de brede wereld, maar richt ze haar blik intern, naar onze eigen joodse wereld.
Als we het over Tikoen Olam hebben, gaat het over zaken in de wereld die beter kunnen. Een soort oprapen van scherven die we weer aan elkaar lijmen, zodat er weer een mooie vaas ontstaat.
Madeline gaat spreken over de scherven die er in onze gemeenschap liggen. Ze zal dingen belichten die wij vaak over het hoofd zien. Misschien komt dat omdat wij als joodse gemeenschap ons vaak gedwongen voelen om op de omgeving te reageren – in plaats van naar binnen te kijken. Zo gaan wij als gemeenschap, aldus Madeline, voorbij aan de pijn die in onze gemeenschap mogelijk bedekt blijft. Volgens Madeline zijn er, in het Verenigd Koninkrijk maar ook in de Verenigde Staten, tal van momenten waarbij de gemeenschap onbedoeld voorbijgaat aan spanningen die leven bij leden met een andere achtergrond dan de gebruikelijke Asjkenazische of Sefardische.
Madeline studeerde sociale wetenschappen en culturele antropologie. Zij is gewend om naar gemeenschappen te kijken en om het gedrag daarvan te analyseren. Zo spak ze ooit over racisme binnen de eigen joodse gemeenschap. Zij kwam tot de conclusie dat ‘de mens’ vaak reageert vanuit een vastliggend (en vaak onbewust) patroon van kijken naar de ander met het eigen zelf als reflectiekader.
Madeline R. Young is associate professor en geeft leiding aan de economiefaculteit van de Anglia Ruskin Universiteit in Londen. Ze is sociaal wetenschapper met een achtergrond in sociologie, culturele antropologie en internationale betrekkingen. Ze woont in Londen en is lid van de West London Synagogue of British Jews. Oorspronkelijk komt zij uit de Verenigde Staten waar zij lid was van de egalitaire reconstructionist Shaarei Shamayim synagoge in Madison, Wisconsin. Madeline’s moeder was mede-oprichter van deze synagoge. Madeline heeft een brede en internationale ervaring. Ze werkte en studeerde in Frankrijk, Spanje, Mexico en West en Centraal Africa. Al sinds 2013 is zij een van de vele vrijwilligers van Limmoed in het Verenigd Koninkrijk.
Ik ken Madeline vrij goed. In mijn eerste baan in Londen, kwam ik haar vrij snel tegen. Madeline is een heel ervaren spreker die haar verhaal op een grondige en dynamische manier overbrengt, waarbij ze openstaat voor de ander en op een hele respectvolle manier kijkt naar culturele verschillen binnen joodse gemeenschappen. Zij zal in haar Limmoedsessie ingaan op de spanningen en de onwetendheid in de taal die we gebruiken als we met anderen in gesprek gaan.
Geef als eerste een reactie