Joods-feministische kunstenaar met activistisch hart

Print Friendly, PDF & Email

Dalit Lymor, een joods feministisch illustrator, maker en kunstenaar met een activistisch hart. In 2019 afgestudeerd met mijn project ‘Reclaiming Lilith & Female Sexuality in the Digital World’ waarin ik onderzoek deed naar het bijbelse karakter Lilith en deze terug wil claimen als icoon en positief rolmodel wil gebruiken voor de vrouwelijke sexualiteit. Sindsdien probeer ik Lilith als een soort spiegel te gebruiken om te reflecteren op onze huidige maatschappij en daarin allerlei verschillende taboes te doorbreken, waaronder ook het joods zijn.
Met mijn illustraties vecht ik tegen de stereotiepe kaders die de samenleving heeft opgebouwd en breek ik ze af. Ik wil de samenleving uitdagen waarom we op een bepaalde manier denken en het algemene beeld dat we hebben over vrouwen en gemarginaliseerde groepen verbeteren en een veilige ruimte creëren. Met mijn kunst wil ik praten over al mijn identiteiten om meer bewustwording te creëren. Ik ben Argentijn, ik ben Nederlands, ik ben joods en ik ben vrouw. Al die identiteiten hebben me gevormd en ervoor gezorgd dat ik me op een bepaalde manier door de samenleving voortbeweeg. Een perspectief dat meestal over het hoofd wordt gezien. Met mijn kunst wil ik dat onder de aandacht brengen en een gesprek beginnen.
Ik vind dat kunst en activisme onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, met kunst kun je verschillende perspectieven belichten en kun je mensen aan het denken krijgen en een conversatie starten. Ik heb het idee dat het joodse perspectief, zeker ook in de antiracisme beweging vaak onderbelicht blijft en er een sterk anti zionistisch sentiment hangt. Terwijl wij juist heel erg begrijpen hoe het is om uitgesloten en systematisch onderdrukt te worden. Omdat dit een groot onderdeel is van onze geschiedenis. Zeker nu ook door de komst van corona worden allerlei complotheorieën nieuw leven ingeblazen en worden deze gretig verspreid op allerlei verschillende media platformen. Variërend van facebook, 4chan, twitter en reddit.
Tijdens mijn presentatie tijdens Limmoed op 25 april vertel ik over mijn ervaringen van mijn biculturele opvoeding en joods opgroeien in de Nederlandse samenleving. Hoe al die factoren geresulteerd hebben in hoe ik me hiervoor uitspreek.

Dalit Lymor

In onderstaande video licht ik mijn project toe. Daaronder een indruk van mijn werk als illustrator.

Zie meer werk van Dalit Lymor op haar website

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*