Hoe maak je havdala, of hoe bak je challes? Hoe steek je kaarsen aan op vrijdagavond? Ben je, of voel je je een beetje Joods analfabeet dan is hulp nabij. Sinds een tijdje zijn ze te bestellen bij de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam: Judaism in a box, of anders, Jodendom à la IKEA. Toegankelijk en laagdrempelig. Er is een vijftal boxen in de maak die gezamenlijk de kern van de Joodse jaarcylus vormen: de Sjabbat box kan gezien worden als de ultieme Joodse starterskit, met kandelaars en andere elementen die ook weer gebruikt kunnen worden bij andere chagiem. Daarnaast zijn er dozen voor Rosj Hasjana & Jom Kipoer, Soekot & Simchat Tora, Chanoeka & Poerim en natuurlijk Pesach. Alle dozen omvatten Joodse attributen en uitleg over de achtergrond en het gebruik, inclusief brachot. Om het concept toegankelijk en interactief te maken is er een special YouTube kanaal met filmpjes en komen er live ‘unboxing meet ups’, waarbij de gelukkige eigenaren van de dozen elkaar kunnen ontmoeten. Bij Hello Fresh zouden ze hun vingers er bij aflikken. Zo’n groot assortiment en zo mooi seizoensgebonden.
Nu denkt u misschien: wat moet ik hiermee, ik weet dit toch allemaal op hoofdlijnen wel? En dat is misschien ook zo. Als het jodendom u zo vertrouwd is als een een-tweetje op het voetbalveld (Joden zijn doorgaans matige sporters), dan mag u dit aanbod rustig links laten liggen. Het initiatief voor Judaism-in-a-box komt van rabbijn Joram Rookmaaker (LJG) die dit samen met een team vormgeeft. “We willen mensen met een Joodse achtergrond op een toegankelijke en ontspannen wijze vertrouwd maken met het Jodendom”. We richten ons primair op de groep Joden die zich bewust zijn van hun identiteit maar onvoldoende weten en kunnen om dat echt vorm te geven. Onder die Joden is volgens Rookmaaker ook vaak veel schroom en onzekerheid over het vormgeven van identiteit en religie. Maar Rookmaaker, Irith Koster (illustraties), Leo Mock en Mirjam van Emden maken het zichzelf niet makkelijk. Zoeken naar spelden in een hooiberg is overdreven, maar makkelijk is het bereiken van deze groep alles behalve. Onze Joodse gemeenschap bestaat grofweg uit 40.000 zielen, daarbij reken ik de 10.000 Israeli even niet mee. Zo’n zevenduizend daarvan zijn lid van een Joodse gemeente en dat is nog ruim gerekend. Je zou kunnen zeggen dat die behoorlijk geletterd zijn. Van de overgebleven 33.000 voelt – dit is goed onderzocht – ongeveer 65% zich op een of andere manier Joods. Die circa 21.000 zijn rechokiem, ongebonden Joden, zijn niet makkelijk te vinden.
Daarom haalt de Liberaal Joodse Gemeente alles uit de kast om het initiatief breed onder de aandacht te brengen. Judaism in a box krijgt gelukkig aandacht van Trouw en Het Parool. Joodse media en sociale media moeten de rest doen. Lezers van dit stuk kunnen hen daarbij helpen door Judaism-in-a-box onder de aandacht te brengen van mensen die daar wellicht behoefte aan hebben. Stiekem vinden leden van de LJG of NIHS dit misschien ook wel een leuk hebbedingetje. Rookmaaker wil niemand uitsluiten maar de oplage is beperkt en het liefst vindt hij een paar honderd ‘Joodse starters’ voor zijn dozen. Het project kwam van de grond met een subsidie uit de erfpachtgelden. De prijs die geïnteresseerden betalen (€ 249,- voor de set van vijf dozen, 229 euro als je intekent voor 1 april ) is zeker niet kostendekkend. Maar het initiatief moet echt voor een brede groep betaalbaar zijn, vindt hij. “Er zijn echt goede en eerlijke materialen gebruikt voor de attributen in de verschillende dozen”. Van challe-kleed tot besamiembus. Van havdala kaars tot soeka. Dat laatste is een geintje om u scherp te houden, maar er zit wel een uitgebreide beschrijving voor de bouw in uw tuin of balkon. IKEA zou er jaloers op zijn. Het initiatief van de LJG is te prijzen. Het betrekt en verbindt mensen met elkaar en bij het Jodendom, laat ze laagdrempelig in hun eigen omgeving kennis maken met het jodendom. Een hand toereiken, zonder met je vinger te wijzen. Is er dan geen kritische noot te kraken? Het is echt te hopen dat dit initiatief de groep rechokiem ten goede komt en niet doorgewinterde Joden verleidt om ‘van de dozen te snoepen’. Want dan schiet het zijn doel voorbij. Er is een oplage van een paar honderd dozen. Ik wens de LJG veel logistieke ellende…..
Geïnteresseerd voor jezelf of voor een ander: volg deze link of kijk via deze QR-code
Geachte,
Zijn deze starterkits ook beschikbaar voor ;
– niet joodse mensen,
– onderwijsdoeleinden?
Vrgrt,
Jan Meeusen
absoluut! We houden ervan als zo’n leuke starterskit z’n weg vindt naar de samenleving.