Coronawandeling en de Wandering Jew

In deze coronatijd ontdekte ik de stadswandeling. Niet om de stad te verkennen, maar om te brainstormen en te vergaderen. De geneugten zijn zo groot dat ik nooit meer terug wil naar het oude normaal. In deze althans.

Allereerst ontdekte ik de inzichtgevende wandeling. Meestal als ik met een ander loop en praat over niet-gerelateerde zaken wil er wel eens een vonk overspringen, of gewoon neerdalen uit het onwaarschijnlijke niets. Een vonk voor een volgend project. Of een vonk die een vastgelopen project een boost geeft. Dat komt wellicht, zo zei een ervaren wandelmaatje me, omdat de hersens van meer zuurstof worden voorzien als je beweegt. Wandelen zelf vereist nauwelijks hersenkracht. Je loopt gewoon, net als anders, wellicht wat verder en vooral nergens naartóe. Het liefst door het groen, met nog meer zuurstof voor het brein. 

Daarnaast is er de vergaderwandeling. Helemaal coronaproof. Met z’n tweeën door het park slenteren in plaats van tegenover elkaar aan een bureau zitten. Of nog erger met een hele groep rond zo’n ovale tafel. Ik ontdekte grote voordelen van het al wandelend vergaderen. Je kijkt elkaar niet aan. Je hoort de ander wel, je bent bewust van de aanwezigheid van je vergaderpartner, maar je kijkt niet nonstop in de ogen of naar de mond van een pratend gezicht. En jijzelf voelt je ook niet bekeken als je spreekt of luistert. Dat praat een stuk vrijer, je hoofd is ontspannen, het zijn immers je benen die bewegen. Wandelen leidt ook lekker af. Je wijst je gesprekspartner op een overvliegende vink, je verbaast je over kwetterde ganzen of je kwebbelt wat over het mooie avondlicht. Waarna je ongedwongen weer terugschakelt naar het vergaderpunt. Ondertussen jezelf even een adem- en denkpauze gevend. Deze wandelvergadering (hierbij gemunt) wil ik niet meer kwijt. 

Zeker, het begrip ‘Wandering Jew’ springt geregeld in m’n hoofd tijdens zo’n wandelsessie. Ik heb het nooit ter sprake gebracht want krijg er wat kriebelige associaties bij waar ik m’n wandelmaat niet mee wil lastigvallen. Al googlend zie ik dat m’n nare voorgevoel klopt. Het schijnt uit de vroege middeleeuwen te stammen. De jood, beschuldigt van de moord op Jezus, kreeg er nog een aanklacht bij: hij liep een stukje mee met Jezus tijdens zijn gang naar het kruis en heeft hem toen beledigd. Twee joden die elkaar beledigen, ach geen handige timing, maar verder geen onbekend verschijnsel… Later stond de ‘Wandering Jew’ symbool voor de diasporische jood die al zwervend van plaats tot plaats en land tot land een thuis trachtte te vinden. Ook geen gezellige wandelassociatie. 

In Engelse wikipedia kwam ik nog een ‘Wandering Jew’ tegen. 

Het is een plant… een kruipert en ja, ook nog een woekeraar. Wel mooi, dat weer wel met haar donkergroene, paarsachtige bladen en witte, roze of paarse bloemetjes. De Wandering Jew is een soort met verschillende verschijningsvormen. Snappen we. Hun soortnaam klinkt als een zwervend lied: Tradescantia.

In bossen en op velden, zo gaat de Engelse Wiki verder, wordt de Wandering Jew beschouwt als een indringer.  Haar oorsprong? Mexico! I couldn’t stop laughing… 

naschrift

de plant Wandering Jew wordt door sommige bedrijven sindskort Wandering Dude genoemd. Met dezelfde argumenten als de Jodenkoek een Odekoek werd. Met de aantekening dat de associaties met Wandering Jew onverholen antisemitisch zijn.

Over Bloom 80 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, street-art en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Eindredacteur van De Vrijdagavond.

3 Comments

  1. Laats vroeg iemand mij: zoom of lawa? De stilte die ik liet vallen na deze vraag sprak blijkbaar boekdelen, dus ik kreeg uitleg. Er werd bedoeld gaan we overleggen via zoom of tijdens wel lange wandeling buiten. Het schijnt dat ‘lawa’ aan populariteit wint. Je snapt wel waar ik voor koos.

  2. Lawa… ook ik pikte t niet meteen op. Maar het klinkt sterk en is ‘easy apping’ dus gaat het zeker winnen van mijn voorstel het wat formeel klinkende vergaderingwandeling.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*