Jan Waas overleden

Jan Wie? Ja, dat klopt. Jan Waas, die we allemaal zouden moeten kennen, wás bescheiden. Een ‘folksmentsj’, qua uitspraak en qua humor. Maar ook een instituut: wie wist zóveel van Jiddische muziek, van Joodse muziek, Israëlische muziek, van volksmuziek waar dan ook?

Platenwinkeliers van Schotland tot Rhodos leefden helemaal op als die Hollander hún plaatselijke muziektraditie bleek te kennen. Dat resulteerde in een wandvullende platenkast (ja, vinyl) plus een wand met CD’s, cassettes, minidiscs en bladmuziek. En een hoofd dat verbanden legde tussen teksten en melodieën van allerlei volkeren. Een liefdesliedje in de ene taal dat een strijdlied in de andere werd. Een militaire mars die gejitst werd tot chassidische niggen.

Tal van folkgroepen en andere muziekbands wisten de weg naar Diemen te vinden als ze hun eigen eerste opnames niet meer hadden, of raad zochten voor een nieuw programma. Jan kon jou vertellen welke volksmuziek en Jiddische platen je in de kast had staan. Met zijn enorme kennis en aanstekelijk enthousiasme besprak hij nieuwe CD’s voor het NIW, de Grine Medine, de Crescas-site en elders.

Hij had jarenlang een muziekprogramma op Radio Diemen. Hij trad zelf geregeld op in het Anthony-theater aan de Oudezijds Voorburgwal, met zijn gitaar. Zijn sterkste punt was niet zijn uitspraak van het Jiddisch, maar het gemak waarmee hij het publiek wist mee te sleuren. Stemming maken (in positieve zin) was zijn forte. Oh ja, en moppen tappen uiteraard. Als leraar Engels zal hij tal van Mo’s en Moosies, zo niet Engels, dan toch veel leuke en flauwe grappen bijgebracht hebben.

Zijn vrouw en kinderen blijven zitten met de vraag: wat doen we met zijn verzameling? Een geordende collectie van Europees niveau. Wie neemt die over? Nederlandse instellingen zetten hun tastbare spullen, boeken en platen, liefst op straat. De gedachte dat digitaal alles kan vervangen, overheerst zozeer, dat je een Nederlands bibliothecaris niet erger kunt plagen dan met een boekenlegaat. Dus: wie heeft de moed die indrukwekkende collectie-Waas over te nemen?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*