Benali’s achteroom

Print Friendly, PDF & Email

Eens met Robbert Baruch dat iedereen wat raars kan zeggen. Eens met een ieder die Benali prijst als zeer kundig en boeiend auteur. Benali’s beruchte grap lees ik als een parodie op uitspraken toendertijd in joodse kring “we kunnen niet rustig rondlopen in Amsterdam-West” na incidenten met jonge Marokkaanse Nederlanders die mannen van Sjoel West uitgescholden en door Marokkaanse jochies die voetbalden met kransen na de 4 mei herdenking. De veel geciteerde grap van Benali is een flauwe vergelijking want joodse Nederlanders zijn efficiënt weggevoerd uit Zuid (en Centrum en Oost en de rest van het land), terwijl Marokkanen een duidelijk zichtbare meerderheid zijn in delen van West. En toch mag Benali best een flauwe vergelijking maken. En zelfs foute grappen kunnen, soms graag zelfs. Er zijn heel goede schrijvers, slimme denkers en gewaardeerde politici die grappen maken waar ik me heel ongemakkelijk bij voel. Gemaakt door mensen die ik niet zou uitnodigen op m’n verjaardag. Of bij een herdenking van omgekomen familieleden.
En daar gaat het om. Zeker als het klopt dat Benali komende 4 mei wou vertellen over zijn achteroom die voor Franco vocht, denk ik ja, dat is wel heel ver weg van de kern van ’40-’45: het gewelddadig veroveren, plunderen en knechten van Nederland en haar bewoners door de Duitsers. Plus de industriële moord op Joden, Sinti en Roma door de nazi-moordmachine en hun Nederlandse handlangers.
Doorgeslagen inclusiviteit (‘laten we dit jaar een Marokkaan uitnodigen’) verblindt de kern en kan zelfs uitsluiten, want we zijn niet gelijk – in deze gelijk behandeld. Laat iemand daar een betoog over houden op 4 mei. Dat zou wel eens heel wat Hollandse hypocrisie over ‘gelijkheid’ kunnen blootleggen. Dan betrek je ook nog de slachtoffers van ‘Ongekend Onrecht’ bij de herdenking.

Wat mij betreft heeft comité-voorzitter Gerdi Verbeet nu echt haar krediet verspeeld. Ze snapt niet waar het werkelijk om gaat, zo lijkt het, en dan werkt ‘verbinden’ niet. Of werkt ‘verbinden’ zelfs averechts.

Over Bloom 32 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist. Mede-oprichter Beit Ha'Chidush, Villa Mazzelsteijn en Cohen&Co. Liefhebber van Carlebach-stijl diensten, street-art en minimal music. Lid van NIHS/Amos en drie tennisclubs. Eindredacteur van dit online magazine.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*