Willen we 120 worden?

Print Friendly, PDF & Email

Een nieuwe lockdown, volle ziekenhuisbedden, tien procent meer oversterfte … het is me wat begin 2021. 

In de week dat de Engelse variant akelig dichtbij komt, poneert de voormalige denker des vaderlands Marli Huyer op een sjabbesochtend* de opmerkelijke stelling of we ons wel zo druk moeten maken om 75-plussers. 

De levensverwachting is sinds 1950 met een decennium gestegen naar 80 jaar. Corona blijkt vooral dodelijk te zijn voor 83-plussers. En nu is het land bijna geheel op slot… Huijer maakt zich veel zorgen om jongeren. “Studenten zijn nog depressiever dan ze al waren – dat loopt van een kwart op naar een derde. Adolescenten worden beknot in hun ontwikkeling, dat kan levenslang gevolgen hebben.”**

Zij vraagt zich af of we een menswaardig leven op moeten geven voor het redden van de alleroudsten. Of we kinderen onderwijs moeten onthouden, of we grote economische schade moeten riskeren voor dit doel. 

Mijn jiddische hart bonkt… hoe kan deze wijze professor twijfelen aan de heiligheid van het leven?

We wensen elkaar ‘tot aan 120’, te pas en te onpas. Nu ik halverwege ben, vraag ik me af ‘willen we wel 120 worden’? 

De filosofieprof en medicus Huijer vertelt dat we fysiologisch 120 kunnen worden (of course) maar dat we medisch niet in staat zijn om menswaardig zo oud te worden. En dat is de kwestie. 

Willen we 120 worden met grote kans blind of doof te zijn na ons honderdste? Met nu al eindeloos veel kwalen na ons 85ste? Met de enorme eenzaamheid onder ouderen, zichtbaarder dan ooit in lockdown? 

En, willen we dat alle mensen op aarde 120 jaar worden? Zo ja, kan de planeet dat aan? Miljarden mensen waardig in leven houden tot zij vredig sterven in hun 120ste levensjaar? 

Ik twijfel niet alleen, ik zeg neen tegen 120. Laten we alles op alles zetten om zoveel mogelijk mensen een sociaal, menswaardig en betekenisvol leven te geven. En dat is iets anders dan ‘zo lang mogelijk’.

*Nieuwsweekend NPO1,  9 januari 2021 **Trouw, 3 december 2020

Over Bloom 32 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist. Mede-oprichter Beit Ha'Chidush, Villa Mazzelsteijn en Cohen&Co. Liefhebber van Carlebach-stijl diensten, street-art en minimal music. Lid van NIHS/Amos en drie tennisclubs. Eindredacteur van dit online magazine.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*